Magukra hagyták a fővárosi kórházakat

Infostart
2008. március 4. 21:20
Kórházak gyógyítási versenye, koordinált pénzügyi háttér mellett, erről szól az az egészségügyi stratégia - mondta az InfoRádiónak az egészségügyért felelős főpolgármester-helyettes. A tervezet körüli koalíciós viták miatt a fővárosi közgyűlés még mindig nem fogadta el Budapest idei költségvetését.

Magára hagyatva működik a tizenkét fővárosi, teljes önállóságú kórház, ezek működését kellene összehangolni - mondta az InfoRádiónak az egészségügyért felelős szocialista főpolgármester-helyettes.

Horváth Csaba szerint nincs igaza Szolnoki Andreának, az SZDSZ szakpolitikusának, amikor azt mondja, hogy így a kórházak egy központosított szervezetté válnának, amely az egykori fővárosi tanács mintájára, pénzelosztó központként működne. A szabad demokrata politikus szerint a kórházak elveszítenék függetlenségüket.

A főpolgármester-helyettes hangsúlyozta: a cél - az önállóan megfelelni alig tudó - kórházak működésének összehangolása, és professzionális munkamegosztás kialakítása. Az intézmények így megerősödnének, és megtarthatnák szakmai önállóságukat.

Ma a kórházak gazdálkodó szervezetként versenyeznek, a jövőben, az integrált rendszeren belül azonban gyógyítási hatékonyságban versenyeznének egymással, és a külső piaci szereplőkkel - jelentette ki a szocialista politikus.

A rendszer átalakítása 2 milliárd forintba kerülne, és újabb 2 milliárdot kellene költeni a kórházakat összekötő informatikai rendszerre - közölte Horváth Csaba, hozzátéve: a költségvetésben van erre a célra felhasználható 3 milliárd forint.

Ha nem történik meg az átalakítás, akkor meg kell találni a fedezetet a műszerek pótlására, amire 2,5 milliárd forintot kell költeni, valamint a kórházak 2007 decemberéig felhalmozott, 5,5 milliárdos működési hiányára - mondta a szocialista főpolgármester-helyettes.

Az új stratégia képes lenne középtávon kezelni azokat a problémákat, amit az intézmények eltérő, és gazdaságtalan működése okoz - fűzte hozzá a politikus.

Egyeztetnek

A fővárosi SZDSZ-frakció vezetője az InfoRádiónak elmondta: egyeztetésre készülnek az egészségügyi szakpolitikusok és szakértők Horváth Csaba előterjesztéséről, és arról, hogy milyen források szükségesek a koncepció kidolgozásának folytatásához.

A javaslatot a jelenlegi formájában nem tudják elfogadni a szabad demokraták - közölte John Emese, hozzátéve: a koncepción tovább kel dolgozni.

A politikus szerint igaz, hogy a kórházak ügyében tenni kell valamit, de azt nem szabad elkapkodni.

A Fővárosi Közgyűlés a jövő hétfőn a 2008-as budapesti költségvetésről dönt - mondta John Emese, aki hangsúlyozta: nem kell már most határozni a koncepcióról.

Az InfoRádió megkereste Szolnoki Andreát, az SZDSZ szakpolitikusát is, aki elmondta, hogy a koalíciós tárgyalások végéig nem nyilatkozik.

Hanganyag: Tenczer Gábor


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Horváth Csaba
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
John Emese
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást