Medián: csökken a szavazókedv

Infostart
2008. február 28. 07:27
A Medián felmérése szerint, ha most lenne a népszavazás, akkor az eredményes lenne. A Medián kutatási igazgatója, Karácsony Gergely elmondta: három héttel a népszavazás előtt inkább csökkent, mint nőtt a lakosság részvételi hajlandósága, miközben egyre kevesebben gondolják, hogy a referendum esetleges sikerének a kormány bukását kell eredményeznie.

A Medián legfrissebb felmérése szerint valamelyest csökkent a népszavazáson részt venni kívánók aránya. Néhány héttel ezelőtt a lakosság 48 százaléka ígérte biztos részvételét, a február 15. utáni felmérésen ez az arány 46 százalék volt - mondta a kutatási igazgató.

Karácsony Gergely közölte: továbbra is óriási többségben vannak az igennel szavazók.

Körülbelül a lakosság kétharmada szavazna igennel, a nemmel szavazók aránya 16-18 százalék a különböző kérdésekben.

A teljes választókorú népesség 38 százaléka mondja, hogy biztosan elmenne, és igennel szavazna, míg 6-7 százalék nemmel voksolna - jelentette ki a kutatási igazgató.

2004 decemberében 42 százalék mondta biztosra a részvételét a kettős állampolgárságról szóló referendumon, végül 37 százalékuk járult az urnák elé - emlékeztetett.

A papírforma szerint elegen mennek majd el szavazni, hogy a referendum eredményes legyen - tette hozzá Karácsony Gergely.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást