Orbán: "A Fidesz és az MSZP is letette a nagyesküt"

InfoRádió / MTI
2008. február 23. 16:39
A Fidesz elnöke szerint az MSZP a tandíj, a vizitdíj és a kórházi napidíj bevezetésével felrúgta a nagy pártok között korábban létező hallgatólagos megállapodást.

Orbán Viktor a szolnoki Hetényi Géza kórházban a szív- érrendszeri betegek helyi szervezete által szervezett fórumon kifejtette: a 2006-os választások előtt a Fidesz és az MSZP képviselői egyetértettek abban, hogy az egészségügy működésének megszervezésénél nem kérnek plusz pénzügyi hozzájárulást az európai viszonylatban is kiemelkedően magas járulékokon és adókon túl.

Az ellenzéki párt elnöke hozzátette: a Fidesz és az MSZP a fiatalok esetében is "letette a nagy esküt", hogy nem vezet be tandíjat.

A volt miniszterelnök hangsúlyozta: ez egyfajta társadalmi szerződés volt, amit a vizitdíjjal és kórházi napidíjjal egyoldalúan felrúgtak, és a szociális népszavazás nem más, mint a megbontott megállapodás helyreállítása.

Orbán Viktor megjegyezte: a Fidesz véleménye azóta sem változott, és azt várja el a mindenkori kormánytól, hogy ha már ilyen magas adókat és járulékokat szed, akkor azzal a pénzügyi kerettel oldja meg az egészségügy alapellátásának működtetését.

A pártelnök kifogásolta azt is, hogy az egészségügyi reform előkészítésébe nem vonták az érdekelteket, az orvosokat, a szakdolgozókat, a kamarákat, a szakszervezeteket, valamint a betegeket képviselő szervezeteket.

A politikus beszédének első nyolc percét követően a fórumról tudósító újságíróknak, operatőröknek és fotósoknak a Fidesz sajtósának utasítására el kellett hagyniuk a helyiséget.