Kupa Mihály: Gyurcsány programja propagandacélokat szolgál

Infostart
2008. február 22. 08:40
Az Antall-kormány pénzügyminisztere szerint a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök által bejelentett új tulajdonosi program egyrészt propaganda célokat szolgál, másrészt egy újfajta szemléletet is meghonosíthat. Kupa Mihály arra is rámutatott, hogy Magyarországon kevesen takarítanak meg.

Az Antall-kormány pénzügyminisztere szerint Gyurcsány Ferenc terve elsősorban a társadalmi léleknek szól, és azt sugallja, hogy bárkiből lehet tulajdonos. A programnak ennek ellenére meg lehet a gazdasági haszna.

Magyarországon a részvénypiaci kultúra a lakosság jelentős részében ismeretlen vagy gyenge, ezen azonban változtathat a miniszterelnök által hétfőn bejelentett program - mondta el az InfoRádióban Kupa Mihály.

"Egyszer már meg kell tanulni, hogy nem csak bankbetétek vannak, amelyek alacsony kamatot adnak, hanem más megtakarítási formák is. Egyik ilyen a részvény, amely általában jó hasznot hoz a tulajdonosainak" - mondta, hozzátéve: figyelembe kell venni azt is, hogy a lakosságnak csak kis hányada képes valóban megtakarítani.

Kupa nem fektetne egészségbiztosítóba

Kupa Mihály az egészségbiztosítás átalakítása kapcsán elmondta: a jelenlegi gazdasági helyzet miatt igen megfontolandó egy befektető számára, hogy belép-e erre a piacra. Az egykori pénzügyminiszter, aki maga nem fektetne be ebbe a szektorba, elmondta: az üzlet nagyon alacsony osztalékot ígér, és csak kisebbségi tulajdont jelent.

Hozzátette: ez így nem valódi biztosítói feladat, a belépő cégek szinte csak pénztárakként működnek majd.

A közigazgatás átalakítása kapcsán Kupa Mihály azt mondta: bár elbocsátottak 45 ezer embert, ennek semmilyen hatása nem látszik, és a struktúra sem változott. Miközben létrejöttek a regionális központok, megmaradtak a megyei szervezetek is.

A felsőoktatásban még a változások előtt állunk - vélte Kupa Mihály, aki szerint több intézménynek, elsősorban főiskoláknak kell szembenézniük azzal, hogy nem lesz hallgatójuk.

Hanganyag: Németh Zoltán


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kupa Mihály 1.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Kupa Mihály 2.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást