Itt a tavasz - Megérkezett az első gólya!

Infostart
2008. február 22. 11:34
Megérkezett az első fehér gólya Magyarországra. Általában a Kis-Balaton környékén jelenik meg az első költöző madár, idén azonban a Veszprám megyei Tüskeváron látták az elsőt, nagyjából egy hete.

Berényi Zsombor, a Magyar Madártani Egyesület munkatársa az InfoRádióban elmondta: idén a szokásosnál jóval hamarabb, február 13-án láttak először Magyarországon fehér gólyát a madármegfigyelők.

A nagyjából 2-4 kilós, 155-165 centiméteres szárnyfesztávolságú madár általában a Kis-Balaton térségében lévő Vörsre érkezik elsőként, idén azonban a Veszprém megyei Tüskeváron bukkant fel.

A piros lábú és csőrű, valamint nagyrészt fehér színű, de fekete szárnyú madarat későbbre várták az ornitológusok, általában március második felére, április elejére esik a vonulása.

A gólya, jellemzően az emberek között fészkel. Ebihalakat, békákat, nagyobb rovarokat eszik, de elfogyasztja az apróbb rágcsálókat, halakat és kígyókat is. Augusztus közepén a madarak már csapatokba verődnek, majd szeptember közepén útnak indulnak Dél-Afrika felé, ahol a telet töltik.

A gólya Magyarországon fokozottan védett állat.

Hanganyag: Panulin Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást