Előzési tilalom kamionosoknak?

Infostart
2008. február 22. 12:20
Meg kellene tiltani a kamionvezetők számára, hogy járműveikkel egymást előzzék az autópályákon, ezzel ugyanis balesetveszélyt okoznak - véli egy igazságügyi szakértő.

Kulcsár Béla nem engedélyezné, hogy kamionosok egy másik kamiont előzzenek a sztrádán. Az Országos Balesetmegelőzési Bizottság tagja számításokat is végzett annak bizonyítására, hogyan tartják fel a forgalmat és okoznak balesetveszélyt az előző kamionosok az autópályákon.

A kamionokba kötelező sebességkorlátozó berendezést szerelni, mérettől és tömegtől függően 80 vagy 90 kilométer/órás sebességgel haladhatnak.

Mint azt Kulcsár Béla az InfoRádióban elmondta, ha egy sofőr az előtte, a külső sávban 80-nal haladó kamiont 81-gyel akar megelőzni a belsőben, ez öt percébe kerül, de ha 2 kilométer/órával gyorsabban halad az előzendőnél, az is 2,5 perc. Eddig tartja fel a személyautókat, amelyekkel 130-cal is lehet haladni. Sokszor egyetlen előzés is hatalmas torlódást okozhat a sztrádán.

Hogy az igazságügyi szakértő javaslatának lesz-e foganatja, azt egyelőre nem lehet tudni. Mindenesetre az Országos Balesetmegelőzési Bizottság foglalkozni fog a felvetéssel.

Hanganyag: Kálló Izabella


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást