Elégedettek a nemzetközi szakemberek a Paksi Atomerőművel

InfoRádió / MTI
2008. február 22. 17:19
A paksi atomerőműben tartott utóvizsgálaton minden ellenőrzött területen jelentős előrehaladást tapasztalt a WANO (Atomerőműveket Üzemeltetők Világszövetsége) küldöttsége - hangzott el az erőmű sajtótájékoztatóján, Pakson.

A 2005-ben tartott WANO-vizsgálat megállapításai alapján az összes javítandó területen előrehaladást tapasztaltunk - közölte Jaroslav Holubec, a nemzetközi vizsgálócsoport vezetője.

"A paksi eredmények jók, és nagyon elégedettek vagyunk a látottakkal" - tette hozzá.

Tájékoztatása szerint a WANO-misszió elsődleges célja, hogy a biztonságot és a tagerőművek közötti együttműködést fejlesszék. A standard vizsgálatok szempontjai megegyeznek, a vizsgálatokat követően 18 hónapon belül ellenőrzik és értékelik, hogy a javítandó területeken az erőmű milyen intézkedéseket vezetett be.

Kovács József, a paksi atomerőmű vezérigazgatója közölte: a 2005. évi vizsgálat 19 javítandó területen tett megállapítást, példaként említette az üzemviteli személyzet kommunikációját, a berendezés-jelölést, a vegyészet, a karbantartás, a műszaki fejlesztés területét, a vezetői ellenőrzési tevékenység egységesítését.

Az utóvizsgálat a 19 javítandó területből tíz esetben értékelte úgy, hogy a megtett intézkedések lezártnak tekinthetők, kilenc esetben pedig megállapította, hogy a vezetés meghozta az intézkedéseket, és azok végrehajtása jó ütemben halad.

A vizsgálócsoport a tűzvédelem területén olyan pozitív gyakorlatot állapított meg, amelyet követendő tapasztalatként kíván feltüntetni a WANO weboldalán a többi tagerőmű részére.