Dávid Ibolya: Szerény eszköz Gyurcsány programja

Infostart
2008. február 21. 06:51
A Magyar Demokrata Fórum elnöke szerint a népszavazás intézményének lejáratásához vezet, ha azt napi politikai kérdésekre használják a pártok. Az MDF ezért nem vesz részt a március 9-i referendum kampányában - mondta az InfoRádióban Dávid Ibolya.

Az MDF vezetője úgy véli: sok veszéllyel járhat, ha aktuális politikai kérdésekben írnak ki referendumot, különösen, ha abban nem is a pártok véleménye a mérvadó, hanem az emberek személyes viszonyulása vagy anyagi helyzete.

Szerinte a Fidesz nem kérheti az orvosoktól, hogy mondjanak le a vizitdíjról, ha ez bevételkieséssel jár számukra, mint ahogy a szocialisták sem kérhetik a tandíj támogatására azokat, akik két gyermeküket küldik egyszerre egyetemre vagy főiskolára.

A pártelnök azt mondta: a népszavazásnak megvan az alkotmányos helye egy képviseleti demokráciában, a NATO-hoz vagy az Európai Unióhoz való csatlakozásunk kérdésében például indokolt volt az emberek megkérdezése. A tandíj, a vizitdíj és a kórházi napidíj azonban olyan kérdések, amelyekről a parlamentnek kell döntenie.

Új tulajdonosi program

Az MDF elnöke támogathatónak, de szerény eszköznek tartja a miniszterelnök hétfőn bejelentett tulajdonosi programját.

Dávid Ibolya emlékeztetett arra: a kilencvenes évek elején volt már példa arra, hogy a lakosság jelentős része részvényeket vásárolt, hiszen kárpótlási jegyet csaknem kétmillió ember kapott, és 380 ezer embert érintett a munkavállalói részvényprogram.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Dávid Ibolya 1.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Dávid Ibolya 2.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást