Minden jogásznak maga felé hajlik a keze?

Infostart
2008. február 20. 07:33
Az ügyvédeket továbbra sem kell versenyeztetni, a tőlük vásárolandó szolgáltatás beszerzésének szándékát nyilvánosságra hozni és többektől ajánlatot bekérni a közpénzek felhasználása során - ez a konklúziója a Fővárosi Ítélőtábla precedensértékű döntésének. Az évek óta húzódó elvi vitában most a jogászok állnak nyerésre - olvasható a Népszabadságban. A lap úgy tudja: a közbeszerzési törvény módosítása során sem nyirbálják meg a privilégiumukat.

A Vas Megyei Bíróság döntése nyomán 2006 őszén utólag megkérdőjelezhető módon vettek el egy mandátumot a szombathelyi Pro Savaria Egyesülettől a helyi közgyűlésben - derül ki a Legfelsőbb Bíróság (LB) közelmúltban született állásfoglalásából, amelyről a Magyar Nemzet számol be. A dolog pikantériája, hogy abban az esetben, ha az LB mostani állásfoglalása szerint döntöttek volna, akkor ma jobboldali többség lenne a szombathelyi közgyűlésben.

A Magyar Nemzet úgy értesült: a kormány tervei között szerepel a vizitdíj 300 forintról 1000 forintra emelése. A lap szocialista politikusok egybehangzó állításaira hivatkozik. Úgy fogalmaz: akármi lesz a népszavazáson, várható, hogy az orvoslátogatásért a jövőben többszörösére emelt díjat kell majd fizetni.

A Központi Nyomozó Főügyészség megtagadta a nyomozást az egyik 2006. őszi rendőri túlkapás bírósági tárgyalásán tanúkat fenyegető ügyész, a Fővárosi Főügyészség volt szóvivője ügyében - írja az Index.

Varga Gergely ügyészt, valamint Kovács Tamás legfőbb ügyészt és Ihász Sándor fővárosi főügyészt a Deport'56 jelentette fel mentő körülmény elhallgatásának bűntette, hivatali visszaélés bűntette, valamint hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás bűntette miatt.

A Központi Nyomozó Főügyészség a hangfelvételt mellőzve, a Varga Gergely által megfenyegetett sértettek és a többi szemtanú meghallgatása nélkül, kizárólag a bennfentes ügyész "igazoló jelentése" alapján utasította el a feljelentéseket. Az ügy részleteiről a hírportálon olvashatnak.

A magyarországi vállalati banki ügyfelek sem menekülhetnek meg a globális pénzügyi válság hatásaitól: a hazai hitelintézetek szerint ugyanis az emelkedő forrásköltségek miatt kölcsöneik drágulására kell számítaniuk. A Világgazdaság úgy fogalmaz: az áremelkedés mértékét az érintett bankok szerint nehéz megítélni, ám akadt hitelintézet, amely 25-75 bázispontos átlagos emelkedésre számít vállalati hiteleinél.

A bankok számára a forrásköltségek növekedésén túl az ügyfelek egyre részletesebb átvilágítása is hoz többletkiadásokat, és a szigorúbb átvilágítási folyamatok eredőjeként az sem kizárt, hogy egyes, kockázatosabbnak ítélt céges ügyfelek kiszorulnak a hitelezési piacról.

A Napi Gazdaság arról ír: Szlovákiában tavaly rekordszámú, közel 14 ezer új vállalkozást vettek nyilvántartásba. Naponta átlagosan 38 új magán- vagy állami vállalkozás jön létre, háromszor annyi, mint 2004-ben.

A Pénzcentrum havonta megismételt körképe az internetes telefonálás percdíjai mellett feltünteti az interneten keresztül küldhető SMS-ek díját is. Előbbi területen kevés, az utóbbi esetében azonban annál több változás történt az előző cikkük óta, ugyanis egy szolgáltató kivételével mindenki az árcsökkentésre szavazott, sőt, több szolgáltatónál ingyenessé vált az SMS küldése. Persze, mint a telefonálás esetében, ez is csak bizonyos feltételek esetén érvényes.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle 1.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle 2.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást