Gyurcsánynak van egy rossz híre: "Ez a megoldás nem létezik"

Infostart
2008. február 20. 07:11
A miniszterelnök szerint a népszavazás politikai értelemben már megbukott. Gyurcsány Ferenc erről a Népszabadságnak adott interjújában beszélt.

"A népszavazás politikai értelemben már megbukott. A magyar egészségügy legnagyobb kérdése szerintem az volt, hogy működhet-e tovább egy olyan rendszer, amely alattvalóként kezeli azokat, akiknek a pénzéből fenntartják" - mondta a kormányfő.

Gyurcsány Ferenc szerint az egészségbiztosítás átalakítása több lépése erre válasz, mert "ez nem létezhet tovább".

"Ehhez képest nem döntő jelentőségű a vizitdíj ügye. Lehet, hogy lesz több mint kétmillió igen szavazat. De a Fidesz csak március 9-ét nyerheti meg, 10-ét már elvesztette. Háziorvosoknak, kórházaknak, egyetemek vezetőinek kell majd a szemébe néznie" - vélekedett.

A miniszterelnök megismételte a hétfői évértékelőjében elhangzottakat, hogy támogatni kell a polgárosodást. Úgy vélekedett, hogy az ügy elsősorban a baloldalé Magyarországon.

"A Fidesz 1998-ban, amikor még a polgárosodás platformján állt, kormányprogramjában több biztosítót ígért. Most már ennél kevesebbet is nemzetárulásnak minősít. Tehát hazudik" - mondta Gyurcsány Ferenc.

A politikus szerint a Fidesz egyetlen stratégiája a taktika, vagyis "mindig azt mondják, amitől nagyobb hasznot remélnek". Hozzátette: a baloldal e tekintetben jóval következetesebb.

Gyurcsány Ferenc úgy vélekedett, hogy 2000-ig a rendszerváltó pártok egységesek voltak a polgárosodás akaratában, de a Fidesz otthagyta ezt a közös platformot, és egy "etatista-keresztény, alapvetően régi világot ígér; a szocializmus államadta biztonságát a kapitalizmus polgári öntudatra épülő szabadsága mellé".

"Hamis muzsika ez, és rossz hírem van: ez a megoldás nem létezik" - jelentette ki a miniszterelnök.