"A béka bőre olyan, mint a kisbabáké"

Infostart
2008. február 20. 10:58
A kétéltűek fontos szemei a táplálékláncnak, ezért is fontos, hogy a barna ásóbékák túléljék a szokásos tavaszi vonulásukat. A békák vándorlási útvonala szerencsétlen módon egy nagy forgalmú úton keresztül vezet - mondta a Magyar Madártani Egyesület munkatársa.

A barna ásóbékák szaporodásához is víz kell, telelni azonban homokos területekre vonulnak - mondta az InfoRádiónak a Magyar Madártani Egyesület munkatársa.

Németh András hozzátette: a békák évezredek óta vonulnak ősszel és tavasszal a Farmos melletti mocsarakból a két-három kilométerrel távolabbi homokos területekre és vissza, útjukat azonban néhány évtizede a 311-es főút keresztezi.

Az autósok tavasszal tömegével gázolják halálra a békákat, amelyeket az állatvédők néhány éve terelőkerítésekkel tartanak távol a főúttól, majd a vödörcsapdákba potyogott kétéltűeket reggelente átviszik a biztonságos túloldalra - közölte a Magyar Madártani Egyesület munkatársa.

A barna ásóbéka fontos eleme a hazai táplálékláncnak, kipusztulásukkal felborulna a természet egyensúlya: a gémek, gólyák táplálékhiány miatt elköltöznének. A békák ráadásul sok szúnyogot is megesznek - fűzte hozzá Németh András.

A barna ásóbéka az egyik legkisebb magyarországi békafaj, átlagosan 5 centiméteresre nő, nem kell tőle tartani - mondta a Magyar Madártani Egyesület munkatársa.

Németh András a békát a kisbabákhoz hasonlította: ugyanolyan puha a bőre, ugyanolyan nedves állandóan, a különbség csupán annyi, hogy a béka bőre hideg, míg a kisbabáké meleg.

Hanganyag: Panulin Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást