Vita a vizitdíjről: adó vagy térítés?

Infostart
2008. február 19. 17:42
A vizitdíj és a kórházi napi díj egy-egy adófajta, így ha valaki adócsökkentésről beszél, akkor ezeket is el kell törölni - mondta Orbán Viktor, a Fidesz elnöke miután tatabányai egészségügyi dolgozókkal találkozott. Az MSZP szerint, ha a térítések adófajták lennének, akkor azok a költségvetés részei lennének, és akkor népszavazást sem lehetne az eltörlésükről tartani.

Rejtett adónak nevezte a Fidesz elnöke a vizitdíjat és a kórházi napidíjat hétfőn Tatabányán. Orbán Viktor beszélt erről az InfoRádiónak adott interjújában is. "A vizitdíj és a kórházi napidíj egy-egy adófajta. Ha valaki adót szeretne csökkenteni, akkor kezdheti a vizitdíj és a kórházi napidíj eltörlésével" - hangsúlyozta.

Juhász Ferenc, az MSZP elnökhelyettese egy nappal később reagált Orbán Viktor szavaira. A politikus a távirati irodának azt mondta, "nagy hazugság" Orbán Viktor kijelentése. Juhász Ferenc úgy véli, ha a vizitdíj és a kórházi napidíj adó lenne, akkor a költségvetésbe folyna be, és akkor népszavazást sem lehetne az eltörlésükről tartani.

Az InfoRádió megkereste Juhász Ferencet, de ő a programjai miatt nem tudott interjút adni. A Fidesz szóvivője, Szijjártó Péter közleményben reagált Juhász Ferenc nyilatkozatára. Ebben az áll, hogy a kormány által hazug módon bevezetett vizitdíj és kórházi napidíj azt jelenti, hogy az embereknek másodszor is fizetniük kell azért, amiért egyszer már - járulék formájában - fizettek.

A kormányzati megszorító intézkedések 250 milliárd forintot vonnak ki az egészségügyből, alapvetően veszélyeztetve az ellátás biztonságát. Az egészségügy az emberek sarcolása nélkül is tud jól működni, csak ahhoz vissza kell adni azt a pénzt, amit a kormány elvett - olvasható a Fidesz közleményében.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást