Hőség és aszály - semmi jóra nem számíthatunk az idén

Infostart
2008. február 19. 19:40
Jó eséllyel idén is folytatódhat a tavalyi évre jellemző szélsőséges időjárás. Azaz hőségriadókra, aszályra, magas UV-sugárzásra és hosszú allergiaszezonra kell számítani.

Magyarországon 1901 óta rögzítik a hőmérsékleti adatokat, azóta 2007 volt a legmelegebb év - mondta el az InfoRádióban az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlati szakértője.

Tavaly megdőlt az abszolút országos melegrekord is, július 20-án Kiskunhalason mértek olyan hőmérsékletet, amelyet korábban soha, 41,9 Celsius fokot. De korántsem biztos, hogy sokáig áll fenn ez a csúcs, Lakatos Mónika szerint akár már az idén is megdőlhet.

A tendencia ugyanis az, hogy folyamatosan emelkedik az ország átlagos hőmérséklete és a maximumhőmérsékletek is nőnek, a nyarak pedig egyre elviselhetetlenebbek lesznek - a klímaváltozás hatására. Nem kizárt, hogy 2060-ban már 49 fokos nyári napok köszönthetnek be.

Tavaly is szélsőséges volt az időjárás

Tavaly rendkívül meleg volt ugyan, azonban az átlagosnál csapadékosabb volt az időjárás. Ennek ellenére az is elmondható, hogy aszályok tették nehézzé a mezőgazdasági termelést, a nyári nagy meleg előtt pedig még késő tavasszal is fagyott, ami szintén sok helyen tönkretette a termést.

Csapadék nem akkor esett, amikor kellett volna, áprilisban voltak olyan országrészek, ahol a havi csapadékmennyiség nem érte el az 1 millimétert. A június is az átlagosnál szárazabb volt, ennek köszönhetően júliusban már vízhiány volt.

A rendkívüli időjárás az emberek egészségi állapotában is változást hozott. A nyár folyamán három nagy hőhullám is volt, július második felében például 10 napon át volt rendkívüli meleg. Ennek hatására 33 százalékkal emelkedett a halálozások száma, az ilyenkor mért adatokhoz képest.

Hosszabb lett a pollenszezon

A meleg hatására hosszabb lett a pollenszezon is. Mivel a mogyoró és az éger a szokásosnál egy hónappal hamarabb kezdett virágozni, az allergiások nem 9, hanem 10,5 hónapon át szenvedhettek, amely gyógyszerkiadásaikat is növelte - mondta Páldy Anna, az Országos Közegészségügyi Intézet igazgatóhelyettese.

Szintén megviselte a lakosságot az igen magas UV-sugárzás. Páldy Anna rámutatott: az embereknek sokkal inkább alkalmazkodniuk kellene ehhez a változáshoz, és változtatni kellene az életvitelükön. Amikor például az ÁNTSZ riasztást ad ki a magas sugárzás miatt, az komolyan kell venni, és nem szabad a napra menni.

Az igazgatóhelyettes azt is elmondta: intézetük javaslata szerint javítani kellene a kórházak légkondicionálásán, különösen az intenzív osztályokat, a traumatológiákat valamint az időseket ellátó részlegeket kellene felszerelni klímaberendezéssel.

Hanganyag: Torda Júlia


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Páldy Anna
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lakatos Mónika
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást