Még nincs érvényben a rendelet, mégis büntetnek?

Infostart
2008. február 18. 16:50
Február 15-étől az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat ellenőrzi, hogy a kórházak megrendelték-e a széfeket - közölte Horváth Ágnes egészségügyi miniszter, aki hozzátette: a hivatal büntethet is. Azt azonban nem lehet tudni, hogy mi alapján, hiszen a széfekről szóló rendelet pusztán március 8-án lép hatályba.

Az egészségügyi miniszter január közepén még úgy nyilatkozott, hogy február közepétől már minden betegágy mellett működniük kell a széfeknek. Azt, hogy ez a határidő tarthatatlan, már több kórházigazgató is jelezte.

A miniszteri rendelet szerint március 8-ától kell minden kórházi ágyhoz széfet biztosítaniuk az intézményeknek. A rendelet szerint a csecsemő- és gyermekosztályra, a pszichiátriára, az addiktológiai ellátást végző osztályokra, valamint az intenzív osztályra nem kell széfet szerelniük a kórházaknak.

Horváth Ágnes azonban múlt hét pénteken, a fővárosi Bajcsy-Zsilinszky Kórházban úgy fogalmazott: az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat február 15-étől ellenőrzi, hogy a kórházak megrendelték-e a széfeket.

"A Bajcsy kórházban miniszteri ellenőrzés volt, az összes többi kórház szintén számíthat az ellenőrzésre, ezek már február 15-én elindulnak, és amelyik kórház nem teljesíti a megrendeléseket, ott élni fogunk a büntetés eszközeivel" - jelentette ki.

Azt azonban nem tudni, hogy az ÁNTSZ milyen rendelet alapján büntethetné a kórházakat. Hiszen a széfekről szóló rendelet pusztán március 8-án lép érvénybe, és a széfek beszereléséről rendelkezik.

Próbáltuk elérni az ÁNTSZ-t, hogy válaszoljon a felvetéseinkre, azonban az illetékes főosztályvezető délelőtt óta nem elérhető. A sajtóosztályon pedig úgy tudták: márciusban kell csak az ellenőrzéssel foglalkozniuk.

Hanganyag: Seres Gerda


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást