A borászok is vezetnének néhány korty után

InfoRádió / MTI
2008. február 18. 19:41
A borászoknak sem tetszik a közúti közlekedésben nemrégiben meghirdetett zéró tolerancia, azaz, hogy az autóvezető egyetlen csepp alkoholt se fogyaszthasson vezetés előtt, a borászok szerint ugyanis az új elv nagyon megnehezíti napi munkájukat.

Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára úgy fogalmazott, hogy a borászok napi munkája válik lehetetlenné a zéró tolerancia miatt, ugyanis a borász nem kóstolhatja meg a bort még akkor sem, ha az technológiailag indokolt lenne. Ha ugyanis egyetlen korty bort is iszik már büntethető.

Azzal is érvelt, hogy az Európai Unió nagy borelőállító országaiban nem alkalmazzák ezt a rendszert. Így az onnan Magyarországra látogató turistákat elriasztja a tervezett intézkedés a honi borturizmustól.

Horváth Csaba azt ajánlja: a végrehajtás során csak azokat büntessék - de nagyon szigorúan -, akik valóban veszélyeztetik a közlekedés biztonságát, azaz ittasak.

Korábban a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára fordult az igazságügyi minisztériumhoz, hogy azok a papok ne veszítsék el a jogosítványukat, akik misebor fogyasztása után autót vezetnek. Kondorosi Ferenc kormánybiztos azonban azt felelte: ez lehetetlen.