Nemzetközi egyezménybe ütközik az egészségbiztosítási törvény bevezetése?

Infostart
2008. február 15. 15:46
A hétfőn elfogadott egészségügyi reformtörvény ellentétes azzal a nemzetközi egyezménnyel, amelyet Magyarország is aláírt, és amely jelenleg is hatályos - állítják a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal tagszervezetei. A kerekasztal képviseletében Tari Tamás az InfoRádiónak azt mondta: emiatt nyílt levélben kérik Sólyom László köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a jogszabályt. Tari Tamás arról is beszélt: botorság azt gondolni, hogy a vizitdíj bevezetése visszaszoríthatja a hálapénzadás gyakorlatát.

Arra kéri a Magyar Májtranszplantáltak Egyesülete Sólyom László államfőt, hogy ne írja alá az egészségbiztosításról szóló törvényt - mondta az InfoRádiónak a szervezet elnöke.

Tari Tamás közölte: az 1928. évi XXXII. törvény 6. cikke arról szól, hogy "a betegségi biztosítást közhatóságok igazgatási és pénzügyi ellenőrzése alatt álló, minden nyerészkedési célzat nélkül működő, önkormányzattal bíró intézményeknek kell ellátniok".

A cikk egy nemzetközi egyezmény részeként került a magyar törvénytárba, amelyet az akkori magyar kormány ratifikált, és még ma is hatályos - tette hozzá a Magyar Májtranszplantáltak Egyesületének elnöke.

Ezzel a jogszabállyal a másodjára megszavazott egészségbiztosítási törvény szellemében teljesen ellentétes, ráadásul, ha életbe lépne, nemcsak egy magyar törvényt kellene felülírni, hanem egy nemzetközi egyezményt is fel kellene mondani - mondta Tari Tamás.

Dupla adóztatás

A transzplantációra várók, és azok, akik már átestek a szervátültetésen, nem kötelesek vizitdíjat fizetni az átültetés előkészítésével kapcsolatos vizsgálatok és gyógyító eljárások igénybe vételekor, ha azonban más betegségük támad, amely nem függ össze az eredeti problémájukkal, nekik is fizetniük kell - mondta az InfoRádiónak a Magyar Májtranszplantáltak Egyesületének elnöke.

A szervezet tagjai nem értenek egyet a "duplán adóztatással, hiszen ezeket a járulékokat mi már korábban befizettük" - jelentette ki Tari Tamás, aki szerint ez a plusz teher éppen azokat sújtja a legjobban, akik amúgy is rossz anyagi helyzetben vannak, mivel betegségükből kifolyólag vagy rokkantnyugdíjasok, vagy csökkent munkaképességűek, így a jövedelmük is alacsony.

Botorságnak tartja a Magyar Májtranszplantáltak Egyesületének elnöke azt a feltételezést, hogy a vizitdíj és a kórházi napidíj bevezetésével visszaszorítja a hálapénzt. Sőt, Tari Tamás úgy véli: a várólisták létrejöttével tovább nőtt a paraszolvencia mértéke, amelyet most már listapénznek hívnak.

Hanganyag: Gál Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Tari Tamás az egészségbiztosítási törvényrõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Tari Tamás a vizitdíjról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást