Külön osztályban tanították a szegény gyerekeket Kerepesen

Infostart
2008. február 15. 14:32
Az egyenlő bánásmód követelményének megsértését, és több tanügyigazgatási szabálysértést állapított meg a kerepesi Széchenyi István Általános Iskolában folytatott vizsgálata során az Oktatási Hivatal. A korábbi hírek szerint az intézményben többszörös hátrány érte a roma diákokat, de most megállapították, hogy nem etnikai okokból, hanem az anyagi körülmények szerint választották szét a tanulócsoportokat. Az iskolát egymillió forintra bírságolták, egyúttal a hivatal, működése óta első ízben, szabálysértési eljárást indított az igazgató ellen.

Anyagi helyzetük szerint osztották be a gyerekeket az egyes osztályokba a kerepesi Széchenyi István Általános Iskolában - mondta az InfoRádiónak az Oktatási Minisztérium roma integrációs titkárságának vezetője.

"Leegyszerűsítve mondhatjuk azt, hogy a szegény gyerekek külön osztályba kerültek" - tette hozzá Borovszky Tímea.

Az egyik osztályba 11 hátrányos, vagy halmozottan hátrányos helyzetű tanuló jár, míg a másikba 26, akik közül egyik sem hátrányos helyzetű - közölte az Oktatási Minisztérium roma integrációs titkárságának vezetője, majd hozzáfűzte: az Oktatási Hivatal azt nem vizsgálta, hogy származási alapon különítették-e el a gyerekeket.

Korábban a hivatal hat diák ügyében vizsgálódott, most pedig az egész iskolát, és az ottani oktatási gyakorlatot ellenőrizték - mondta Borovszky Tímea.

A hivatal egymillió forintra bírságolta a kerepesi általános iskolát. Erről szólva a az Oktatási Minisztérium roma integrációs titkárságának vezetője közölte: a gyerekeket is súlyos hátrány érte, ennek alapján szabták ki a büntetést.

Az OH az iskola igazgatójának felelősségét is vizsgálják, szabálysértési eljárást indítottak ellene. Az eljárás során azt kell kideríteni, hogy valóban az igazgató adott-e utasítást arra, hogy az iskolában jogszabályellenes gyakorlatot folytassanak - tette hozzá Borovszky Tímea.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást