Gyurcsány magányosan ül az asztala előtt éjszakánként

Infostart
2008. február 15. 13:13
A miniszterelnök elkezdte írni országértékelő beszédét, amelyet hétfőn mond el az Országgyűlésben. Gyurcsány Ferenc erről blogjában számolt be.

"Csináltam magamnak egy kancsó zöld teát és elkezdtem írni a hétfői beszédem vázlatát. Az esetek jelentős részében nem szeretek papírból beszélni. Ez még akkor is így van, ha angolul kell beszélnem, pedig az természetesen nagyobb feladat. A legtöbb, amit megengedek magamnak, egy előre megírt vázlat. Az országértékelő beszéd ugyanakkor más. Összetettsége, fontossága miatt kiemelkedik a beszédek sorából. Nagyobb átgondolást, több felkészülést, odafigyelést igényel" - olvasható a kormányfő internetes naplójában.

Az alap-papírom egy pár soros vázlat, amelyben a beszéd fő szerkezeti elemeit rögzítem. Egy ilyen beszéd három-öt nagy blokkra bontható, először ezeknek az alapvető karakterét döntöm el. Utána kezdődik az egyes részek átgondolása, kulcsgondolatainak, kulcsmondatainak lefektetése" - írta Gyurcsány Ferenc.

A miniszterelnök főleg számítógépen dolgozik, levelezése nagy részét is azon bonyolítja.

"A vázlatok, legalábbis amíg vázlat formában vannak, az esetek nagyobb részében apró kézírásos skiccek formájában készülnek, és legfeljebb a második körben, amikor már jobban kifejtem az egyes gondolatot, ülök a gép elé. Számomra ismeretlen az a világ, amikor az ilyen típusú munkát kiadják a titkárnőknek vagy leíróknak" - olvasható a blogban.

"Tegnap éjfélig maradtam fent. (...) Ma este, éjjel folytatom a munkát. Nagyon szeretem a beszédírás hangulatát. A csöndet, az esti, éjszakai fényeket, a nyugalmat és talán hozzátehetem, azt a fajta magányt, amely az írást jellemzi. Talán innen jöhet, hogy korábban kifejezetten szerettem írni a kisebb-nagyobb szövegeket, cikkeket, résztanulmányokat vagy éppen könyvet. Az írás ilyesfajta izgalma jön most is elő, amikor kiérleltebb, kidolgozottabb beszédvázlatot kell írni" - írta Gyurcsány Ferenc.