Miért nincs a rendőröknek golyóálló mellényük?

Infostart
2008. február 14. 16:52
Használhatatlan golyóálló mellényeket kaptak a rendőrök - állítja a testületnél működő egyik szakszervezet. A Tettrekész Magyar Rendőrség nevű érdekképviselet főtitkára az InfoRádiónak elmondta: az Országos Rendőr-főkapitányság illetékesétől levélben kértek magyarázatot az egyéni védőfelszerelés hiányosságára, választ azonban azóta sem kaptak.

Hétfőn Esztergomban életét vesztette egy intézkedő rendőr, amikor mellbe lőtte egy ittas férfi. A járőrön nem volt golyóálló mellény.

Az egyik érdekképviselet, a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete ezután felkereste az ORFK műszaki osztályának vezetőjét, és arra várt választ: mikor kapják meg a rendőrök az életüket védő felszerelést.

Mint azt Szima Judit az InfoRádióban elmondta, a rendőröknek korábban volt golyóálló mellényük, azokat azonban 2006 őszén bevonták, mondván, lejárt a szavatosságuk. Helyettük azonban nem érkeztek újak.

A szakszervezet választ még nem kapott az ORFK-tól, megkeresésüknek azonban lett következménye. Több rendőr ugyanis jelezte nekik: még aznap délután kaptak mellényt, igaz, sokan olyat, amelyet mindennapi munkájuk során nem tudnak használni. A mellények egy része nem golyóálló, hanem olyan, amelyeket robbantásoknál szokás viselni.

Szima Judit elmondta: olyan mellényre lenne szükség, amit ing alatt is hordhatnak a rendőrök. A szakszervezeti vezető azt mondta: ezeket darabonként 100-150 ezer forintért lehetne beszerezni.

A ORFK szóvivői irodája időközben egy közleményt jelentetett meg a rendőrség hivatalos honlapján. Azt írják, hogy jelenleg 10.710 lövedékálló mellénnyel rendelkezik a testület, tehát valamennyi, közterületen szolgálatban lévő rendőrnek van ilyen védőfelszerelése.

Hozzáteszik: új mellények vásárlását is tervezik, hogy minden testületi tag személyi alapfelszerelésként rendelkezzen ilyennel. Az európai szabványnak megfelelő új mellények darabonként ezer euróba kerülnek, amelyre a közlemény szerint van pénz a rendőrség költségvetésében.

Hanganyag: Herczeg Zsolt


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást