Már csak egy nap az első bevallási határidőig

Infostart
2008. február 14. 15:38
Február 15-ig kell benyújtaniuk az adóbevallást az egyéni vállalkozóknak és az áfa fizetésre kötelezettek magánszemélyeknek, valamint ez a határideje az egyszerűsített vállalkozói adó bevallásának is. Az APEH bevallási főosztályának vezetője a bevallási nyomtatvány változásairól beszélt az InfoRádiónak.

Krisó Csaba közölte: számos változás történt a bevallásban, a legfontosabb az, hogy a nyomtatvány saját maga önellenőrzése és pótlása. Ha valaki módosítani akarja az adatokat, akkor nem kell új bevallást kitöltenie, hanem a beküldött bevallásában utólag megváltoztatja azokat a sorokat, amelyre utólag kapta meg az igazolást, vagy feltárta az adófizetési kötelezettség változását, és ugyanazt a bevallást küldi be ismételten. Ez a dokumentum így 2013-ig érvényes lesz, az elévülési időig ugyanazt a bevallást kell használni.

A szakember emlékeztetett arra, hogy február 15-ig az egyéni vállalkozóknak és az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemélyeknek kell teljesíteniük a bevallást, minden más magánszemély számára május 20. a határidő.

Krisó Csaba felhívta a figyelmet arra, hogy a bevallás szerkezete is megváltozott, elektronikusan kitöltve egy előlap-vezérelt nyomtatvány, az előlapon lehet meghatározni, hogy egyéni vállalkozó, magánszemély vagy őstermelő nyújtja-e be a dokumentumot, és a kitöltés során csak azok az oldalak jelennek meg, amelyek rá vonatkoznak.

Lényeges, hogy az ötös lapon, ahol az elkülönülten adózó jövedelmek vannak, megváltoztattuk a sorrendet, felülre kerültek azok a sorok, amelyeket az előző években a legtöbben töltöttek ki - tette hozzá az adóhatóság bevallási főosztályának vezetője.

Krisó Csaba szerint szintén lényeges a magánszemélyek különadójának hetes lapja, hiszen az összevonandó jövedelem nyugdíjjárulék alap felső határa feletti (6.748.850 forint) kereseteknél 4 százalékos különadót kell fizetni, ezt ezen a lapon kell bevallani. Ezeket az adatokat át kell vezetni 0753C-lap 75-ös sorára.

Hanganyag: Kaputa Júlia


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást