Keddig nem lesz vasutassztrájk

InfoRádió / MTI
2008. február 14. 16:27
A Vasúti Dolgozók Szakszervezete péntektől további öt napra meghosszabbítja a sztrájk felfüggesztését, hogy időt adjon a munkaügyi vitában felkért közvetítőnek.

A felek a munkaügyi vitában közvetítőnek kérték fel Herczog Lászlót, a munkaügyi tárca szakállamtitkárát, a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Munkaügyi Közvetítői és Döntőbírói Szolgálat közvetítőjét, aki - miután megismerte a felek álláspontját - javaslatokat fog tenni a megoldásra. Ezt azonban a felek nem kötelesek elfogadni - mondta sajtótájékoztatóján Gaskó István, a Vasúti Dolgozók Szakszervezetének (VDSZSZ) elnöke.

A tervek szerint a közvetítő bevonásával pénteken 9 órakor folytatódik az összevont tárgyalás a MÁV Zrt., a MÁV-START Zrt., a MÁV-Trakció Zrt., a MÁV-Gépészet Zrt., valamint a VDSZSZ között. A szakszervezet erre tekintettel bejelentette, hogy péntektől további 5 naptári napra meghosszabbítja a MÁV Zrt.-nél folytatott sztrájk felfüggesztését.

A VDSZSZ elnöke a sajtótájékoztatón reményét fejezte ki, hogy a közvetítő által irányított egyeztetésen előrelépés lesz az érdemi tárgyalások irányába. A VDSZSZ sajtónyilvános tárgyalást javasolt, ahol egyértelművé válhatnak a felek álláspontja.

Gaskó István kiemelte, hogy a csütörtöki tárgyalások sem hoztak eredményt, nem történt előrelépés, így a munkaügyi konfliktus válságossá vált. A VDSZSZ elnöke szerint követeléseik nem változtak: 14 ezer dolgozónak 10 százalék többlet béremelést, míg 35 ezer vasúti dolgozónak egyszeri nettó 250 ezer forintot kérnek.

Gaskó István kitért a sztrájk ideje alatt felmerült vasútbiztonsági aggályokra, amelyekkel kapcsolatban Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a múlt hét végén kivizsgálást kért a Vasúti Hivataltól. A VDSZSZ elnöke elmondta, hogy hétfőn olyan álhírek láttak napvilágot, miszerint a vizsgálat elkészült, és azon semmilyen szabálytalanságot sem tártak fel. "Ezzel szemben az igazság az, hogy akkor még el sem kezdődött a vizsgálódás, amelyet március 31-ig kell elkészítenie a hivatalnak" - mondta el Gaskó István.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Gaskó István
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást