Elégedettek a miniszterek a szociális és az agrárszféra teljesítményével

Infostart
2008. február 14. 17:16
Sikeresnek értékelték a szociális és az agrárszféra másfél éves teljesítményét az ágazatot felügyelő tárcavezetők. Gráf József agrárminiszter szerint Magyarország nehezen tudja majd növelni a megújuló energiák arányát. Lamperth Mónika pedig azt mondta, a közszférából elbocsátottakat felszívta a munkaerőpiac.

A szőlő- és borágazat reformjával kapcsolatos magyar érdekek érvényesítését nevezte az elmúlt másfél év legnagyobb sikerének a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter.

Gráf József a kormányszóvivői tájékoztatón azt mondta, a magyar agrárdiplomáciának sikerült elérnie, hogy a bortermelők az eredetileg tervezettnél 6 millió euróval több támogatást kapjanak, és az Európai Unió - magyar kérésére - elfogadta, hogy a termelők továbbra is adhassanak cukrot a borhoz.

A tárcavezető szerint a magyar gazdák felkészültek 2013-ra, amikor teljesen megnyílnak előttük az uniós lehetőségek. Hozzátette, a termelők az elmúlt 3 évben 121 milliárd forint uniós támogatást nyertek el, ebből 97 milliárdot a kabinet már ki is fizetett. Az InfoRádió kérdésére Gráf József elmondta, a megújuló energiák arányának növelését célzó ambiciózus vállalások miatt átalakulhat a mezőgazdaság szerkezete.

A miniszter szerint a tárca nem ért el átütő sikert az állattenyésztés fejlesztésében, az élelmiszertermelés megújításában és az agrármarketing-tevékenység fokozásában.

Lampert az esélyegyenlőségi intzékedésekre a legbüszkébb

A tájékoztatón részt vett a szociális és munkaügyi miniszter is, aki szerint az elmúlt másfél évben nagymértékben csökkentették a tárca kiadásait. Lamperth Mónika azt mondta, sikeres volt a köztisztviselőknek szóló áthelyezési program.

"47 ezer fővel emelkedett foglalkoztatottak száma a 15-64 év közötti korosztályban, közben több mint 47 ezerrel csökkent a közszférában foglalkoztatottak száma, őket felszívta a munkaerőpiac" - hangsúlyozta a tárcavezető.

Lamperth Mónika sikernek értékelte a feketemunkások számának csökkenését, a fogyasztóvédelmi hatóság megerősítését, de az esélyegyenlőség érdekében hozott intézkedésekre a legbüszkébb.

A miniszter esetleges későbbi távozásával kapcsolatban a kormányszóvivő közölte, Lamperth Mónikának van az egyik legbiztosabb helye a kabinetben. Daróczi Dávid hozzátette, a miniszterelnök egyelő nem alakítja át a kormányt.

Hanganyag: Nagy Tamás


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást