Csalással vádolja saját pártját a szabad demokrata politikus

Infostart
2008. február 14. 04:50
Feljelentést fontolgat saját pártja ellen az elnökválasztási csalásról nyilatkozó SZDSZ-es Köteles Péter. Szerinte Kóka János úgy nyerhette meg a tavalyi elnökválasztást, hogy több küldött aláírását meghamisították.

A Hír TV Célpont című, pénteki műsorában, egy akkor még nevét és arcát nem vállaló, miskolci SZDSZ-es férfi választási csalással gyanúsította meg saját pártját.

Kedden Köteles Péter már felvállalta nevét és arcát, és úgy ismételte meg korábbi állítását, miszerint Kóka Jánost tavaly csalással választották meg a párt elnökének.

A politikus azért állt a nyilvánosság elé, mert felháborította, hogy a párt vezetése hazugsággal vádolja. Köteles Péter úgy véli: a küldöttgyűlési ívek őt igazolnák.

Nem nyilvános

Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője keddi sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy az elnökválasztás küldötteinek névsora nem tartozik a közvéleményre, a küldöttgyűlési íveket nem hozzák nyilvánosságra.

"A küldöttek névsorát természetesen nem tudjuk átadni, mert egyik küldött se hatalmazott fel arra, hogy átadjam a nevét. Különösen nem egy olyan időszakban, amikor önöket értesítik arról, hogy éppen hol és kiket robbantanak föl. A magam részéről kifejezetten ellenezném azt, hogy az SZDSZ nyolcszáz küldöttjének névsorát nyilvánosságra hozzuk" - jelentette ki Horn Gábor.

A párt Borsod megyei elnöke vasárnapi közleményében azt írta, a vádak indokolttá teszik, hogy kivizsgálják, kik állnak a lejáratási kampány mögött.

Kóka János pártelnök ezzel szemben hétfőn azt mondta: az ügyben nem indítanak belső vizsgálatot.

Késő

Fodor Gábor, a tavalyi elnökválasztás vesztese a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón úgy nyilatkozott: nem egy évvel később kellett volna elővenni ezt az ügyet.

A környezetvédelmi miniszter hozzátette: a borsodi szervezet a szükséges lépéseket meg fogja tenni.

"Egy évvel az elnökválasztása után, azt gondolom, nincs értelme előhozni ezeket a kérdéseket. Ha valakinek ilyen bizonyítékok voltak a birtokában, tudott erről, akkor annak illett volna előállni rögtön az elnökválasztás után" - közölte Fodor Gábor.

"Nincs legitimációs válság az SZDSZ-en belül. Egyébként a miskolci szervezet és a borsodi szabad demokraták nyilván el fognak járni ebben az ügyben, és a szükséges lépéseket meg fogják tenni" - jelentette ki a politikus.

Köteles Péter nem zárja ki annak a lehetőségét sem, hogy feljelentést tesz a bíróságon, amennyiben az SZDSZ mégsem hozza nyilvánosságra a tavalyi pártelnökválasztás küldötteinek jegyzékét.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást