A főigazgató lemondása lezárta a koalíciós vitát

Infostart
2008. február 14. 15:26
Lemondott a Szent János kórház főigazgatója. Kázmér Tibort két éve nevezték ki az időközben megaintézménnyé vált kórház élére. Helyzete az utóbbi időben bizonytalanná vált. Ebben szerepe volt annak, hogy a szocialisták, az MSZP-s Havas Szófia orvos-igazgató menesztése miatt már korábban szerették volna elmozdítani.

Havas Szófia a főváros egészségügyi bizottságának alelnökeként mintegy főnöke, a kórház orvos-igazgatójaként viszont beosztottja volt Kázmér Tibornak. Tavaly márciusban a főigazgató indoklás nélkül leváltotta a korábban országgyűlési képviselőként is dolgozó orvos-igazgatóját, aki emiatt munkaügyi pert indított.

Hónapokkal később, augusztusban a fővárosi közgyűlés határozott a Budai Gyermekkórház, a Margit kórház és a Szent János kórház összevonásáról, amit a szocialista Horváth Csaba főpolgármester-helyettes már áprilisban javasolt.

Már akkor felmerült, hogy az intézmény élére pályáztatással keresnének vezetőt. A szocialisták az összevonásról szóló döntés után is ragaszkodtak ahhoz, hogy a főigazgatói posztra pályázatot írjanak ki, de a szándék mögül hiányzott a koalíciós egyetértés, az SZDSZ ugyanis nem tartotta időszerűnek a pályáztatást.

Mindeközben a János kórház főigazgatója három feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, többek között egy visszadátumozott szerződés és egy CT-berendezés beszerzése miatt, ugyanakkor más ügyek is napvilágot láttak: októberben le kellett állítani a kórház 9 liftjét, annyira rossz műszaki állapotban voltak. Novemberben pedig az orvosi gázellátó rendszerről állapították meg, hogy katasztrofálisan működik.

Koalíciós vita a pályázatról

A lift-ügyben megállapították Kázmér Tibor általános felelősségét is, a gáz-ügyben pedig vizsgálatot indítottak.

Horváth Csaba főpolgármester-helyettes november végén közölte, hogy nincsenek megelégedve Kázmér Tiborral, a főigazgatót le kell váltani, és mást állítani a január elejétől összevontan működő intézmény élére.

2007 decemberében is szóba került a pályázat kérdése, akkor az egészségügyi bizottság szabaddemokrata elnöke, Szolnoki Andrea azt mondta, a pályázat kiírása jogilag nem indokolt, de azért sem kívánják támogatni, mert úgy látják, az új kiírás kifejezetten Kázmér Tibor ellen szólna.

Lényegében ugyanez volt a Fidesz álláspontja is. A párt közölte, hogy nem akarnak asszisztálni Kázmér Tibor, és Havas Szófia személyes konfliktusához. Kázmér Tibor lemondásával szabad utat kapott a pályázat, amit hamarosan kiírnak, és várhatóan májustól már új főigazgatója lesz a Szent János kórháznak.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást