Másodszorra is igennel szavazott a koalíció - a nap legfontosabb hírei

Infostart
2008. február 11. 21:27
Újra elfogadta az államfő által korábban megfontolásra visszaküldött egészségbiztosítási törvényt a parlament. A jogszabályt a képviselők közül a név szerinti szavazáson 203-an támogatták, míg 173-an nemmel voksoltak. Az egészségügyi miniszter a szavazás előtt a megismételt általános vitában azt mondta: a módosításokkal már megfelelő garanciákat tartalmaz a törvényjavaslat, az egyes felügyelő testületekben pedig erősödik a civil kontroll.

Horváth Ágnes hangsúlyozta: fennmarad a kockázatközösségen alapuló, szolidaritás elvű, egységes és kötelező társadalombiztosítás. A Fidesz szerint a jogszabály nem tartalmaz garanciákat egyebek mellett arra, hogy nem romlik a betegellátás minősége.

Az Országgyűlés elutasította azt a fideszes javaslatot, hogy legyen megerősítő népszavazás az egészségbiztosítási törvényről. A parlamenti szavazás idején csaknem ezren tiltakoztak a fővárosi Kossuth téren. Az árpádsávos és nemzetiszínű zászlót lobogtató tüntetők a törvény elutasítása mellett a kormány távozását is követelték.

Eredménytelen vasúti egyeztetés

Ismét eredménytelenül zárult az egyeztetés a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete valamint a MÁV és a MÁV-Start Zrt. között az érdekképviselet követeléseiről. A tárgyalásokat a következő napokban folytatják.

A VDSZSZ továbbra is azt szeretné, hogy a vasutasok kapjanak fejenként nettó 250 ezer forintot a MÁV Cargo privatizációs bevételéből, ezen kívül - a megajánlott 6,9 százalék mellett - 10 százalék többlet bérfejlesztést követel a kiszervezett MÁV-társaságok dolgozói számára.

A MÁV Zrt. továbbra is úgy véli: a szakszervezet követeléseinek sem jogi, sem gazdasági alapja nincs. A VDSZSZ 10 százalékos többlet-béremelésre vonatkozó követelését közben jogellenesnek minősítette a Fővárosi Munkaügyi Bíróság. A testület a MÁV Cargo értékesítéséből származó bevétellel összefüggő szakszervezeti igényt nem találta jogellenesnek.

Nem volt szabálytalanság

Az elsődleges vizsgálati eredmények alapján nem történt szabálytalanság a MÁV-nál a múlt heti vasúti sztrájk idején. Antal Dániel, a Magyar Vasúti Hivatal elnöke az InfoRádióban elmondta: jelentésüket már megküldték a miniszterelnöknek.

Hozzátette: a dokumentumot azután hozzák nyilvánosságra, hogy Gyurcsány Ferenc dönt arról. Gaskó István, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének elnöke azt hangsúlyozta: eddig egyetlen olyan vasutast sem kérdeztek meg a hatóságok, akik bejelentést tettek a szabálytalanságokról.

Gyurcsány Ferenc kormányfő múlt pénteken kért azonnali vizsgálatot az ügyben, miután az érdekképviselet azt állította: a sztrájk alatt balesetveszélyes módon közlekedtette a vonatokat a MÁV.

Vizsgálat a BKV-buszok ügyében

Teljes körű vizsgálatra szólította fel a BKV felügyelőbizottságát a használtbusz-tender ügyében a városvezetés. A Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója közölte: Demszky Gábor főpolgármester arra kérte Antal Attilát, a közlekedési cég vezérigazgatóját, hogy a teljes igazságot tárja a felügyelőbizottság elé.

Az Alfa Busz Kft. - amely egyedüliként indult a használt buszok beszerzésére kiírt tenderen - a hétvégén közölte: a politikai támadások miatt visszavonta pályázatát. A tender körülményeit többen kifogásolták azután, hogy a Heti Válasz azt írta: a BKV vezérigazgatójának fia havi fizetést kap az Alfa Busz Kft.-től. Ezt Regőczi Miklós, a BKV vezérigazgató-helyettese cáfolta, és azt mondta: Antal Attila fia a kft. egyik alvállalkozójánál dolgozott.

A Groupama veheti meg az OTP Garancia Biztosítót

A francia Groupama veheti meg az OTP Garancia Biztosítót. A 164 milliárd forintos vételárat a bank további terjeszkedésre fordítja. Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója elmondta: a cég új országban is meg kíván jelenni, miközben Oroszországban és Ukrajnában folytatja terjeszkedését, de a tervek részleteiről nem beszélt.

A Groupama a tranzakció keretében 5 százalékos részvénycsomagot szerez az OTP-ben, és további 3 százaléknyi OTP-részvény megvételére vállalt kötelezettséget.

Meghalt Tom Lantos

Meghalt Tom Lantos magyar származású, amerikai kongresszusi képviselő. A demokrata párti politikus az amerikai képviselőház egyetlen, holokauszt-túlélő tagja volt.

Tom Lantost, aki az alsóház külügyi bizottságának befolyásos elnöke, az emberi jogok érvényesítésének elkötelezett híve volt, 14-szer választották meg a washingtoni képviselőház tagjának. A politikus januárban jelentette be, hogy nyelőcsőrákja miatt az idei választásokon már nem indul újabb mandátumért.