Kísért 2007 szelleme: képriport a Kossuth téri tömegoszlatásról

Infostart
2008. február 11. 21:55
A rendőrök este fél nyolcra kiürítették a Kossuth teret. A Parlament épülete körü felállított kordonokat bontó, az egészségbiztosítási törvény ellen tüntető embereket az Alkotmány utca felé szorították ki a térről.

Az egészségbiztosítási törvény elfogadása után elszabadultak az indulatok a Kossuth téren, ahol a

jogszabály ellen  több százan tüntettek.

A demonstrálók csaknem 200 méter hosszan ledöntötték az épület köré hétfőn felállított kordont.

A rendőrség hangszórókkal tájékoztatta a tömeget, hogy cselekedetük jogellenes, majd megkezdték az emberek kiszorítását a térről.

Két embert előállítottak, egyikük a kordont rángatta, a másik pedig megdobálta a járőröket a Báthory utcában.

Ötkor kezdődött

A téren délután öt óra óta tüntettek az egészségbiztosítási törvény ellenzői. A Kossuth téren tüntetőkhöz csatlakoztak azok is, akik a Blaha Lujza téren és az Oktogonnál kezdtek demonstrálni.

Korábban beszédében Gonda László megtért báránynak minősítette Karsai József szocialista képviselőt, aki frakciója és a kormány álláspontja ellenében nemmel szavazott az államfő által egyszer már megfontolásra a parlamentnek visszaküldött jogszabályra.

A szónok azt is bejelentette, hogy a politikus állítólag telefonon üdvözölte a tüntetést.

Gonda László a magyar és Árpád-sávos zászlókkal gyülekező tömeg előtt a törvény elutasítását, valamint a Szabadság téren lévő szovjet katonai emlékmű eltávolítását követelte.

Egy ismeretlen felszólaló pedig összefüggést vélt felfedezni a törvényről való szavazás és a lourdes-i csoda között, szavai szerint ugyanis a dél-franciaországi kisvárosban 1958-ban ezen a napon jelent meg Mária először Bernadette Soubirous előtt.

Elfogadták a törvényt

Az Országgyűlés hétfő délután név szerinti szavazással elfogadta az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvényt.

Az előterjesztést Sólyom László államfő küldte vissza megfontolásra a parlamentnek. Az egészségügyi tárca vezetője szerint az időközben benyújtott módosító indítványoknak köszönhetően megfelelő garanciák kerülnek a jogszabályba.

Ez utóbbit a Fidesz vezérszónoka kétségbe vonta, kijelentve azt is, hogy a gyógyításnak nem a profitról kellene szólnia.A Szabadság Kör is tiltakozott a kordon ellen

Délelőtt a Szabadság Kör tagjai tiltakoztak, amiért a Kossuth téren ismét felállították a kordonokat. A politikai jobboldalhoz köthető szervezet a szabadságjogok és a gyülekezési jog súlyos sérelmének

<

Tüntetés a Kossuth téren (2008.02.11.) (képgaléria)

tartja a rendőrségi intézkedést.

Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő a megmozduláson azt mondta: elítélik a politikusok bármilyen megfélemlítését, és minden erőszakos cselekményt, de ez nem lehet ürügy arra, hogy az embereket megfosszák attól, hogy véleményüket a Parlament előtti fejezzék ki.

Hozzátette: tavaly februárban fideszes képviselők bontották el az akkor ott álló kordonokat, az igazságszolgáltatás pedig máig nem tudta eldönteni, hogy ez jogsértő volt-e.

A kordon éjszaka került ki

A rendőrség mindegy két óra alatt, hétfő hajnalra teljesen körbezárta a Kossuth teret. A rendőrség kevéssel éjjel 11 óra után kezdte meg a Parlament körül a kordon felállítását, melyet a Köztársasági Õrezred parancsnoka a képviselők és az Országgyűlés védelme érdekében még csütörtökön rendelt el. A fémkordont a járda vonalában mintegy két óra alatt állították fel.

Dobozi József, a Köztársasági Õrezred parancsnoka csütörtökön hozott határozata értelmében február 11-én 0 órától "a szükséges ideig", de legkésőbb 2008. március 31-én éjfélig zárják le ismét a Parlament környékét, vagyis a Kossuth-szobor, a Rákóczi-szobor és a Károlyi-szobor körüli zöldterületet, valamint az Országház IX-es kapuja előtti területet a villamospálya vonaláig.