Gaskó: A béremelésre korábban már ígéretet kaptak a vasutasok

Infostart
2008. február 11. 07:30
A jóléti és szociális juttatások elvesztése alapozza meg a kiszervezett vasúti cégek dolgozóinak tíz százalékos bérkövetelését - mondta az InfoRádióban a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének elnöke. Gaskó István hozzátette: erre a fizetésemelésre korábban már ígéretet kaptak.

A tíz százalékos megelőlegezett, többlet béremelési követelés azon cégek dolgozóira érvényes, amelyek tevékenységét kiszervezik a MÁV anyavállalattól - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Gaskó István.

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének elnöke kiemelte: a leányvállalatoknál a kiszervezett munkavállalók korábban is megkapták a plusz tíz százalékos béremelést. A MÁV Cargo kiszervezésekor a munkavállalók 2006 januárjában, illetve ebben az évben 37 százalékos keresetfejlesztésben részesültek - tette hozzá.

Most azoknak követelnek tíz százalékos béremelést, akik ebből kimaradtak - hangsúlyozta Gaskó István.

Egyetértés volt

A VDSZSZ elnöke kifejtette: a MÁV Start Zrt. kiszervezését 2007 januárjában tervezték, de ez bizonyos okok miatt meghiúsult, és júliusra csúszott. A tíz százalékos béremelésben egyetértés volt a munkáltatói és a munkavállalói oldal között, és a béremelést az indokolja, hogy aki kikerül az anyavállalattól, az elveszti a jóléti és szociális juttatások teljes vagy jelentős körét - emelte ki.

Gaskó István közölte: vitatható, hogy a 10 százalékos többlet béremelésről szóló megállapodás 2006. december 31-én lejárt vagy sem, de az indokok nem szűntek meg. Ha nem járt volna le a megállapodás, akkor nem sztrájkolnak, hanem a bírósághoz fordulnak - tette hozzá.

Levélben kérték a miniszterelnököt

Eddig csaknem 360 ezer aláírást gyűjtöttek össze a civil szervezetek és érdekképviseletek azért, hogy írjanak ki népszavazást az egészségbiztosítási reform ügyében. A referendummal a kezdeményezők célja az, hogy ne vezessék be Magyarországon a kötelezően választandó, üzleti alapon működő több-biztosítós egészségbiztosítási rendszert.

A Liga Szakszervezetek elnöke az Inforádió Aréna című műsorban azt mondta: egy néhány héttel ezelőtt írt levélben arra kérték Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, hogy a kormány kezdeményezze az egészségbiztosítási törvényt megerősítő népszavazást.

Gaskó István hangsúlyozta: ebben az esetben már a március 9-ére kiírt referendumon válaszolhatnának az emberek az egészségbiztosítást érintő kérdésre is. Úgy vélte: ezzel 4-5 milliárd forintot lehetne megtakarítani.

Hanganyag: Mong Attila


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást