Elszabadultak az indulatok a Kossuth téren

Infostart
2008. február 11. 21:17
Elszabadultak az indulatok a Kossuth téren, ahol az egészségbiztosítási törvény elfogadása miatt tüntet több száz ember. A tüntetők csaknem 200 méter hosszan ledöntötték a Parlamentet körülvevő kordont.

A rendőrség ezt követően megkezdte a tömeg oszlatását, a Kossuth téren lévőket a Nádor utca és az Alkotmány utca felé szorították ki.

A tüntetőket hangszórókkal tájékoztatták arról, hogy cselekedetük jogellenes. Este fél nyolrca a rendőrök kiürítettél a Kossuth teret.

A rendőrök tovább szorították a városközponttól kifelé a tüntetőket, akik közül kettőt előállítottak.

Az egyik a kordont rángatta, a másik pedig megdobálta a Báthory utcában a járőröket.

Ötkor kezdődött

A téren délután öt óra óta tüntettek az egészségbiztosítási törvény ellenzői. A Kossuth téren tüntetőkhöz csatlakoztak azok is, akik a Blaha Lujza téren és az Oktogonnál kezdtek demonstrálni.

Korábban beszédében Gonda László megtért báránynak minősítette Karsai József szocialista képviselőt, aki frakciója és a kormány álláspontja ellenében nemmel szavazott az államfő által egyszer már megfontolásra a parlamentnek visszaküldött jogszabályra.

A szónok azt is bejelentette, hogy a politikus állítólag telefonon üdvözölte a tüntetést.

Gonda László a magyar és Árpád-sávos zászlókkal gyülekező tömeg előtt a törvény elutasítását, valamint a Szabadság téren lévő szovjet katonai emlékmű eltávolítását követelte.

Egy ismeretlen felszólaló pedig összefüggést vélt felfedezni a törvényről való szavazás és a lourdes-i csoda között, szavai szerint ugyanis a dél-franciaországi kisvárosban 1958-ban ezen a napon jelent meg Mária először Bernadette Soubirous előtt.