Vasutassztrájk: ki mit ígért?

Infostart
2008. február 5. 07:51
Cáfolja Kóka János, hogy gazdasági és közlekedési miniszterként ígéretet tett a vasutasoknak a mostani követelések teljesítésére. A sztrájkot szervező szakszervezet elnöke, Gaskó István szerint viszont létezett egy szóbeli megállapodás, amit most nem akar betartani a Kákosy Csaba által vezetett tárca.

Gaskó István, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének elnöke hetek óta azt állítja, hogy Kóka János még gazdasági és közlekedési miniszterként szóbeli ígéretet tett a sztrájkolók mostani követelésének teljesítésére.

A VDSZSZ azt követeli, hogy minden vasutas kapjon nettó 250 ezer forintot a MÁV Cargo privatizációs bevételéből, illetve a megajánlott 6,9 százalék mellett 10 százalék bérfejlesztést kér a kiszervezett MÁV-társaságok dolgozóinak.

Kóka János a Magyar Televízió Az Este című műsorának hétfői adásában azt mondta: bizarrnak tűnik, hogy egy "füstös kocsma mélyén" odaígért volna 30 milliárd forintot a semmiért. A volt gazdasági és közlekedési miniszter hozzátette, hogy a MÁV Cargo privatizációját követően mindenki, aki az áruszállításban dolgozott, 700 ezer forintot kapott.

Az SZDSZ elnöke szerint Gaskó Istvánnak csak egyetlenegy célja van: "a káosz fenntartása, a balhézás". Megjegyezte, hogy a 160 milliárd forintból finanszírozott MÁV egyetlen napi leállása 600 millió forint veszteséget okoz.

Kóka János úgy látja, hogy Gaskó István nem vasutasokat, hanem ködös politikai érdekeket képvisel, és ezért fogalmaz meg teljesíthetetlen követeléseket.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást