Vádat emeltek a németszemét-importőrök ellen

Infostart
2008. február 5. 13:29
Vádat emelt 17 ember ellen a 2006 végén Németországból érkezett 3.500 tonna illegális szemét ügyében a Kecskeméti Városi Ügyészség. A Duna-Tisza közi erdőirtások miatt 51 személlyel szemben indulhat a bírósági eljárás.

2006-ban két németországi tartományból, Baden-Württembergből és Bajorországból, összesen 3.500 tonna kevert háztartási hulladék érkezett, összesen 19 magyarországi településre.

A hulladék szállítását és elhelyezését három magyar gazdasági társaság bonyolította: ezek az üzlettel több tízmillió forintos hasznot szereztek.

A szemét Németországból újrafeldolgozható műanyaghulladékként, hamis okmányokkal érkezett, ennek Magyarországra szállításához pedig nincsen szükség speciális engedélyekre.

A Kecskeméti Városi Ügyészség 17 magyar állampolgár ellen emelt vádat az ügyben, akik legfeljebb egyenként három éves szabadságvesztéssel büntethetők.

Kopasz Zsolt vezető ügyész szerint a törvény egyelőre nem veszi azt figyelembe, hogy mekkora mennyiségű hulladékot raktak le illegálisan, szerinte a jövőben érdemes lenne e szempont szerint differenciálni a büntetési tételeket.

Ellopják az erdőket

A Bács-Kiskun megyei főügyész arról beszélt: a határellenőrzések megszűnése miatt nehéz megakadályozni az ilyen szállítmányok Magyarországra érkezését. Nánási László szerint a legális telephelyek gyakoribb ellenőrzésére, és sok, szúrópróba szerű vizsgálatra lenne szükség.

A 3.500 tonna szemét felét a német hatóságok már elszállították Magyarországról.

A másik ügy, amelyben a Kiskunhalasi Városi Ügyészség emelt vádat, 21 ezer köbméter fa illegális kivágása volt; ezzel a Duna-Tisza közén csaknem 200 hektárnyi erdő semmisült meg.

Téglás Péter vezető ügyész elmondta: 51 ember ellen emelnek vádat, akik kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatók.

Egy másik erdőirtási ügyben 71 ember ellen nyomoz az ügyészség. Az érintettek vagyoni gazdagodása nehezen tárható fel, ezért az ügyészség az adóhatóságot is bevonná az eljárásba.

Téglás Péter szerint a büntetési tétel ebben az esetben sem elég elrettentő. A vezető ügyész úgy véli: nagy összegű bírság kivetésével, vagy az erdők helyreállíttatásával lehetne megakadályozni az illegális fakitermelést.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kopasz Zsolt
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást