Törvénymódosítással a korrupció ellen

InfoRádió / MTI
2008. január 10. 18:22
A közbeszerzési törvény egyszerűsítését javasolja a Transparency International magyarországi tagozata, mert álláspontja szerint a jelenlegi rendszer visszaélésekre ad lehetőséget.

A szervezet azután fogalmazta meg erről szóló álláspontját hogy a közelmúltban több közbeszerzési eljárás - a többi között a Magyar Posta Zrt. kerékpár-beszerzése, valamint a Miniszterelnöki Hivatal által megrendel tanulmányok - esetében is felmerültek kifogások.

A Transparency International felhívja a figyelmet arra, hogy a magyar közbeszerzési törvény túlszabályozott, mégis kiskapukat rejt, mert sok kivételt tartalmaz. A szervezet szerint az üzleti titok nem egyértelmű meghatározása is visszaélésekre ad alkalmat.

A Transparency International emellett azt is javasolja, hogy kizárólag olyan cégek nyújthassanak be közbeszerzési ajánlatot, amelyek szigorú etikai kódexszel rendelkeznek.

A szervezet emlékeztet arra, hogy a korrupció 20-25 százalékkal drágítja meg a beszerzéseket, és gyakran rossz minőségű, szükségtelen termékek és szolgáltatások beszerzését eredményezi.