Szakértői elemzés: jön a fájdalmas búcsú a hatalomtól

Infostart
2007. december 31. 09:45
Felmérhetetlen konfliktusokkal járhat majd, hogy több évtized múlva újra Kína lesz a világ vezető nagyhatalma - vélekedett Bogár László, aki szerint a nyugati civilizációnak szembesülnie kell azzal, hogy kétszáz év után az ázsiai országnak adja át a stafétabotot.

Ahogy ezek Kína és India a Nyugatot szemléli, az egyértelműen arra utal, hogy önálló civilizációs modellt kívánnak - mondta a közgazdász az InfoRádió Aréna című műsorában.

Kína kétezer éven keresztül - lélekszámát, gazdasági erejét és fejlettségét tekintve - nagyobb és jelentősebb volt, mint az akkori Nyugat - emlékeztetett.

Bogár László szerint a következő néhány évtizedben meg kell barátkozni azzal, hogy ezt a vezető szerepet kétszáz év után Kína ismét visszaveszi.

Annyi történik csak, hogy visszaáll a történelem eredeti egyensúlya. Ez azonban ma még felmérhetetlen konfliktusokkal is jár majd - mondta a szakértő, aki szerint minden jel arra mutat, hogy van esély a konfliktusok békés kezelésére.

A fehér embernek, a nyugati civilizációnak fel kell arra készülnie, hogy egyeduralkodó szerepének mitológiája leáldozóban van. Ez nem azt jelenti, hogy a jövőt sötét pesszimizmussal kell majd szemlélni, annyi történik, hogy a kétszáz éve megszokott uralkodói pozíció helyett szerényebb hely vár a Nyugatra - jelentette ki Bogár László.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást