Vizi: "Lelkiismereti kérdés volt felszólalni az egészségbiztosítás átalakítása ellen"

Infostart
2007. december 28. 08:33
A Magyar Tudományos Akadémia elnöke szerint lelkiismereti kérdés volt, hogy felszólaljon az egészségbiztosítás átalakítása ellen. Vizi E. Szilveszter Bod Péter Ákossal, Granasztói Györggyel, Lányi Andrással, Mádl Ferenccel és Zlinszky Jánossal fordult a köztársasági elnökhöz azzal a kéréssel, hogy kérjen előzetes normakontrollt az Alkotmánybíróságtól. A köztársasági elnök egy tanulmányt is kapott a levél szerzőitől - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az MTA elnöke.

Mielőtt bármely törvény megszületik, egyeztetni kell, a szakma támogatása szükséges ahhoz, hogy egy reform megkezdődhessen, és sikerre legyen ítéltetve - hangsúlyozta az InfoRádió Aréna című műsorában Vizi E. Szilveszter.

Az MTA elnöke a kormánypárti bírálatokra válaszolva úgy vélekedett: egy szakmai kérdés csak akkor válik a napi politika eszközévé, ha a politika akarja erre használni. Az alkotó értelmiségnek feladata, hogy megszólaljon, ha úgy érzi: valami nem jó irányba halad - tette hozzá.

Az MTA elnöke szerint Magyarország egyetlen kitörési pontja a kutatásfejlesztés nagyobb mértékű támogatása, és erre nemcsak az államnak, hanem a magánszektornak is költenie kell.

A lisszaboni döntés szerint 2010-re az Európai Unió tagállamainak a nemzeti jövedelem átlagosan 3 százalékát kell kutatásfejlesztésre költeniük - emlékeztetett Vizi E. Szilveszter. Ez az összeg most 1,8-1,9 százalék, Magyarország viszont mindössze egy százalékot költ erre.

A kérdés az, hogy Európa lemarad-e a nemzetközi versenyben, a gyors gazdasági fejlődés motorja ugyanis a szellemi tőke - tette hozzá az MTA elnöke, aki emlékeztetett arra, hogy azokban az országokban - például Írországban és Finnországban -, amelyek sokat költöttek kutatásfejlesztésre, megkezdődött a gazdaság új korszaka.

Hanganyag: Mong Attila


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Vizi E. Szilveszter Sólyom László döntésérõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Vizi E. Szilveszter a kutatásfejlesztésrõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást