Navracsics: "2007 a kormányzati alkalmatlanság éve volt"

Infostart
2007. december 28. 14:53
A Fidesz parlamenti frakcióvezetője szerint 2007 a kormányzati alkalmatlanság éve volt. Navracsics Tibor az InfoRádiónak adott évzáró interjújában azt mondta: a kabinet a saját politikai célkitűzéseit sem tudja teljesíteni.

A Fidesz parlamenti frakcióvezetője szerint a kormány nemcsak az ellenzék vagy a társadalom elvárásainak nem tudott eleget tenni, hanem a saját programjának sem. A kormány 2006-os megalakulásakor megszavazott programot ugyanis azonnal felülírta a Gyurcsány-csomag és a konvergenciaprogram.

A kabinet azonban - Navracsics Tibor szavai szerint - saját politikai célkitűzéseinek sem felel meg, az előre jelzett makrogazdasági mutatókat ugyanis rendre ki kell javítani.

Az ellenzéki politikus emlékeztetett a még szeptemberben meghirdetett 48 pontos tervre, valamint az októberi, úgynevezett köztisztasági programra is, amelyekből szerinte szintén nem valósult meg semmi.

A konvergenciaprogram eddig megvalósított része pedig két veszélyt rejtett magában, amelyből sajnos mindkettő megvalósult: a gazdasági növekedés jelentősen lassult, míg az infláció megugrott - mondta Navracsics Tibor, hozzátéve: arra sajnos már nincs programja a kormánynak, hogy hogyan lesz mindebből gazdasági növekedés.

"A kormány bezárkózott egy elefántcsonttoronyba"

A Fidesz parlamenti frakcióvezetője szerint a kormány reformokkal kapcsolatos kommunikációja is katasztrofális volt. Ez azonban nem a kommunikációs szakemberek, hanem a politikusok hibája. Szerinte sikeresebbek lehettek volna a reformok, ha a kormány szerényebben viszonyul a társadalomhoz.

Úgy fogalmazott: az országnak sok kára származott abból, hogy fontos társadalmi csoportok nem tudták megértetni magukat, a kormány pedig szerinte bezárkózott egy elefántcsonttoronyba.

Miután a köztársasági elnök megfontolásra visszaküldte a parlamentnek az egészségbiztosítási törvényt, a fideszes frakcióvezető bízik abban, hogy a kormánypártok a parlament tavaszi ülésszakának februári kezdetéig átgondolják a jogszabályt. Navracsics Tibor szerint ez optimista vélekedés, de nem irreális, hiszen a koalíción belül már most is vannak kétkedő politikusok.

Az ellenzéki politikus szerint a képviselőknek meg kellene tárgyalniuk azt a javaslatot is, amelyet a Fidesz terjesztett be a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal tervei nyomán.

Hanganyag: Nagy Tamás


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Navracsics Tibor 1.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Navracsics Tibor 2.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Navracsics Tibor 3.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást