Hogyan hasznosítsuk a ránk maradt élelmiszerhalmokat?

Infostart
2007. december 28. 10:15
Súlyos megbetegedést kockáztat, aki szakszerűtlenül tárolja a karácsonykor és szilveszterkor felhalmozott élelmiszereket - figyelmeztet az InfoRádió által megkérdezett szakértő. Dömölki Lívia, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület élelmiszer-szakértői bizottságának vezetője szerint az sem mindegy, hogy az egyes ételeket hogyan pakoljuk be a hűtőszekrénybe.

Karácsony után napokkal még sok családnál áll halomban a megmaradt ünnepi étel. De mit kezdhetünk ezekkel? És hogyan előzhetjük meg a különböző betegségeket, például a kóli baktérium terjedését a konyhánkban?

Egy átlagos háztartásban - az éttermekkel ellentétben - általában nem tudják a különböző élelmiszerfajtákat külön hűtőben tárolni. Mégsem célszerű közvetlenül egymás mellé tenni a süteményt és például a sült kolbászt.

Mindent csomagoljunk be

A legjobb, ha minden ételt becsomagolva teszünk a hűtőszekrénybe - közölte Dömölki Lívia. De ha valakinek van erkélye, akkor a mostani, 0 fok alatti hidegben a szabadban is tárolhatjuk az élelmiszert.

Ha még sincs más lehetőség, és csak a hűtőszekrényt használhatjuk az élelmiszerek tárolására, akkor érdemes a húsokat felülre tenni, a jégszekrény ugyanis itt a leghidegebb. A zöldségeket azonban nem kell olyan hidegen tartani, így azokat helyezzük alulra.

És mit tehetünk a karácsony után ránk maradt rengeteg élelmiszerrel? Ezek néhány napig még tárolhatók, leleményes háziasszonyok pedig újdonságokat is készíthetnek belőle. A megmaradt pörköltből például húsos palacsintát, a sült húsból pedig majonézes salátát.

A sütemények is eltarthatók még egy ideig, csak arra kell vigyázni, hogy ki ne száradjanak.

Hanganyag: Herczeg Zsolt


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást