A KDNP Alkotmánybírósághoz fordulhat

Infostart
2007. december 28. 16:25
A KDNP az egészségpénztárakról szóló törvény változtatás nélküli elfogadása esetén az Alkotmánybírósághoz fordul - közölte a párt elnöke. Semjén Zsolt úgy vélte: azzal, hogy a köztársasági elnök visszaküldi a törvényt megfontolásra az Országgyűlésnek, fennáll annak a veszélye, hogy a kormánypárti többség változtatás nélkül újra megszavazza azt.

Ha a parlament változtatás nélkül elfogadja az egészségpénztárakról szóló törvényt, akkor a KDNP az Alkotmánybírósághoz fordul - jelentette be a párt elnöke.

Semjén Zsolt emlékeztetett, hogy az államfő legalább négy ponton hívta fel a figyelmet a törvénnyel kapcsolatos alkotmányossági aggályaira.

Az ellenzéki politikus ezek között említette, hogy sérti a jogalkotás rendjét a törvény elfogadásának módja, továbbá az, hogy ilyen súlyú kérdésben nincs hatástanulmány, az emberek legalapvetőbb jogait veszélyezteti.

A KDNP elnöke úgy vélte, alkotmányossági aggályt vet fel az is, hogy a törvényben nincs elhatárolva a biztosítási pénztár és az országos kockázatközösségi alap. A negyedik alkotmányossági aggály, hogy az országos kockázatközösség szabályozása a törvényben hiányos.

"Ezeket nem lehet kormányrendeletek tömegével pótolni, kikerülve az Országgyűlést" - közölte az ellenzéki politikus.

Semjén Zsolt szerint a köztársasági elnök alkotmányossági normakontrollt kérhetett volna az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvénnyel kapcsolatban.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást