"A Fidesz felkészült a kormányzás átvételére"

Infostart
2007. december 28. 21:02
Lánczi András politológus szerint 2007-ben a magyar demokráciának eddig nem tapasztalt vonásait tapasztalhattuk meg. Az elemző szerint a kormányzati ciklus tétje annak bebizonyítása, hogy Magyarországon valóban reformok zajlanak. Lánczi András az InfoRádiónak adott interjúban úgy vélte: A Fidesz "idén több jelét adta annak, hogy felkészült a kormányzás esetleges átvételére".

Lánczi András politológus szerint az idei év 2006 őszén, az őszödi beszéd kirobbanásával kezdődött. Az elemző az InfoRádiónak adott évértékelő interjúban azt mondta, a kormányzati ciklus tétje az, hogy a kormány bizonyítsa: valóban reformok zajlanak az országban.

A pártoknak kiutat kell találniuk a morális válságból, amely az alacsony támogatottságukban is tükröződik - tette hozzá Lánczi András, aki szerint ha a kormány vagy a pártok nem tudnak megoldani egy problémát, akkor az állampolgároknak találnak rá valamilyen választ. A politológus szerint így jöhetett létre a Magyar Gárda is.

Nőtt az állam és az állampolgár közötti szakadék

Az elmúlt év azért volt nagyon fontos, mert a magyar demokráciának eddig nem tapasztalt vonásait tapasztalhattuk meg. "Rájöttünk arra, hogy a demokrácia nem oldja meg automatikusan a gazdasági kérdéseket. Elég sokan különbséget tesznek már aközött is, hogy a demokrácia nem jelent automatikusan jólétet" - mondta Lánczi András.

Az állam és az állampolgár közötti szakadék nem csökkent, hanem nőtt. Kérdés, hogy megkérdőjeleződött-e az egész rendszerváltás legitimitása - tette fel a kérdést a politológus, amire nemleges választ adott.

2007-ben megtapasztaltuk azt is, hogy a különféle világtrendek mennyire közvetlenül befolyásolhatják életünket. Ilyen például Oroszország megerősödése - mondta Lánczi András, hozzátéve: Magyarország csekély mozgástérrel bír.

A kormányzás tétje és a népszavazás

Magyarországon a kormányoldalnak azt kell bebizonyítania, hogy valóban reform zajlik. "Azért gyenge a kormányzati kommunikáció, mert nincs kézzelfogható bizonyítéka annak, hogy ezek jó reformok. A koalíciós partnerek között nagyon nagy feszültségek vannak, amiből nem következhet más, mint hogy ugyanazt a dolgot ugyanannak a kormánynak a más pártállású tagjai másként értékelik. Ezek is zűrzavarhoz vezetnek" - jelentette ki a politológus.

A másik kérdés, hogy mi történik akkor, amikor egy kormány legitimitása meginog és támogatottsága minimálisra csökken? Erre a választ a Fidesz a népszavazásban találta meg, aminek van egy kommunikációs része, de az ellenzéki párt szempontjából inkább szervezési, tartalmi kérdések merülnek fel.

"Nagyon nagy küzdelemben eljutottak odáig, hogy az általuk feltett kérdéseknek egy része a jelek szerint jövőre népszavazáson mérettetik meg" - mondta Lánczi András.

A kérdés politikai része, hogy a népszavazással mit lehet elérni? A Fidesz közben bemutatott egy programot is, és "idén több jelét adta annak, hogy felkészült a kormányzás esetleges átvételére".

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást