Lendvai: közepes a koalíció bizonyítványa - a nap legfontosabb hírei

Infostart
2007. december 19. 19:21
Közepesre értékelte a kormány idei munkáját az MSZP frakcióvezetője. Lendvai Ildikó évértékelő tájékoztatóján azt mondta: a kabinet baloldali politikát folytatott, számos fontos reformlépést tett, de nem segítette kellőképpen eligazodni az embereket a változásokban.

A szocialista politikus a hétfőn elfogadott egészségbiztosítási törvényt az év egyik legfontosabb jogszabályának nevezte. Szólt arról is, hogy nem jelentene gondot, ha Sólyom László államfő előzetes normakontrollt kérne a jogszabályról az Alkotmánybíróságtól. Lendvai Ildikó hangsúlyozta: jövőre a kormány elmagyarázza az embereknek a reformok lényegét. Szerinte ez azért is fontos, mert - mint fogalmazott - a lakosság közérzete nagyobb mértékben romlott, mint az életszínvonal. A Fidesz elnöke történelmi bűnnek nevezte az egészségbiztosítási törvény elfogadását. Orbán Viktor az Inforádióban hangsúlyozta: a jogszabályt valamennyi szakmai és civil szervezet elutasítja. Úgy fogalmazott: a kormány megint hazudik és megtéveszti az embereket.

A nemzetbiztonsági bizottságból is kivonul a Fidesz

A jövőben nem vesznek részt az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának ülésein a Fidesz és a KDNP képviselői - jelentette be a testület kereszténydemokrata elnöke. Simicskó István azt mondta: a két ellenzéki párt képviselői így tiltakoznak az ellen, hogy Laborc Sándort nevezték ki a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatójává. Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi és határon túli magyarok bizottságának fideszes elnöke közölte: attól tartanak, hogy a hivatal a jövőben nem a nemzet biztonságát, hanem egy, az MSZP-n belüli csoport érdekeit védi majd. Úgy vélte: a KGB-egyetemen végzett Laborc Sándor kinevezése veszélyezteti a NATO egységét, és fokozza a Varsói Szövetség volt tagállamaival szemben meglévő bizalmatlanságot. A szocialista Tóth Károly szerint senki sem vonta kétségbe Laborc Sándor szakmai alkalmasságát, akit a Fidesz-kormány idején is vezetőként foglalkoztattak. A nemzetbiztonsági bizottság szocialista tagja hozzátette: minden alapot nélkülöz az az ellenzéki kijelentés, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatalt politikai célokra használnák.

Mélyponton a szavazási hajlandóság

Mélypontra került a választási hajlandóság Magyarországon - derült ki a Tárki legújabb felméréséből. A közvélemény-kutató intézet adatai szerint mindössze a szavazásra jogosultak 47 százaléka adná le voksát, ha most vasárnap lennének a választások. A Tárki november 30-a és december 13-a között, 1000 ember megkérdezésével végzett vizsgálata szerint az ellenzék támogatottsága továbbra is nagyobb, mint a kormánykoalícióé; a biztos szavazó pártválasztók körében a Fidesz támogatottsága 68, míg a szocialistáké 21 százalék. A Tárki adatai alapján a két nagy párton kívül jelenleg egyetlen erő sem érné el a parlamentbe jutáshoz szükséges ötszázalékos küszöböt.

Árat emel januárban a posta

Januártól emelkednek a postai szolgáltatások díjai, a levélforgalomban az átlagos drágulás 6,9 százalék lesz. A Magyar Posta tájékoztatása szerint a szabványlevél és a képeslap feladási díja 62 forintról 70 forintra emelkedik, míg az elsőbbségi levelek díja a legalacsonyabb súlykategóriában 5 forinttal, 100 forintra nő. Emelkednek az ajánlott és a tértivevény különszolgáltatások díjai is; előbbiért 190, utóbbiért 120 forintot kell fizetni januártól.

Rálőttek Hiller István házára

Az InfoRádió értesülése szerint a rendőrség őrzi Hiller István oktatási és kulturális miniszter házát, amelyre ismeretlenek éles lőszerrel rálőttek a közelmúltban. Csillag Melinda, a Budapesti Rendőr-főkapitányság illetékese az InfoRádióban annyit mondott, hogy a hétvégén szereztek tudomást az esetről. Hozzátette: két találat érte a házat, ahol a támadáskor nem tartózkodott senki; a rendőrség lőfegyverrel, vagy lőszerrel való visszaélés miatt indított nyomozást. A százados arról nem beszélt, hogy miért csak napokkal a történtek után hozták nyilvánosságra a hírt. Berta Adrienn, Hiller István személyi titkára azt mondta: nem kívánnak nyilatkozni az ügyben. A Fidesz közleményben ítélte el a bűncselekményt.

A Time Putyint választotta az év emberének

Vlagyimir Putyin orosz elnököt választotta a 2007. év emberévé az amerikai Time magazin. Az indoklás szerint Vlagyimir Putyin rendkívüli vezetői teljesítményt nyújtott, amikor a káoszba jutott országban stabilitást teremtett. A Time magazin főszerkesztője Oroszország új cárjának nevezte az elnököt, és azt mondta: Vlagyimir Putyin hazájában bebiztosította saját politikai jövőjét, emellett kiterjesztette az orosz befolyást a világpolitikára. Richard Stengel arra hívta fel a figyelmet, hogy az orosz elnök nem törődik a polgárjogokkal, de Oroszországnak mindenekelőtt stabilitásra volt szüksége és Vlagyimir Putyin ezt megteremtette. A Time magazin 1927 óta osztja ki a gyakran vitatott díjat; 1938-ban például Adolf Hitler, 1979-ben Khomeini ajatollah lett az év embere.