Az SZDSZ Dióssy Gábort jelöli gazdasági államtitkárnak

InfoRádió / MTI
2007. december 18. 10:17
Dióssy Gábort jelölte a gazdasági tárca államtitkárának az SZDSZ ügyvivői testülete. A MÁV Cargo volt elnöke tulajdonképpen a korábban megszüntetett közigazgatási államtitkári posztot tölti majd be, fő feldata a kormányzati, politikai egyeztetés lesz.

Kóka János a Kákosy Csaba gazdasági és közlekedési miniszterrel közös sajtótájékoztatón közölte: az ügyvivők egyhangúan támogatták az államtitkár-jelölt személyét.

A szabaddemokraták elnöke szerint a jelölt sem a gazdasági tárcánál, sem a politikai életben nem ismeretlen. 2004 és 2006 között már dolgozott a minisztérium államtitkáraként, az előző választáson pedig az SZDSZ színeiben indult Bonyhád választókörzetében.

A minisztériumot korábban vezető Kóka János bejelentette, hogy az eddigi államtitkár, Garamhegyi Ábel a jövőben a külgazdaságért felelős szakállamtitkárként dolgozik tovább.

A miniszter legfőbb támasza lesz

Kákosy Csaba miniszter azt emelte ki, hogy Dióssy Gábor a MÁV Cargo magánosítása során az elmúlt másfél évben olyan tapasztalatokat gyűjtött, amelyeket jól hasznosíthatnak a jövőben a tárcánál.

Együttműködésükről a miniszter azt mondta: az államtitkár az ő legfőbb támasza és segítője lesz.

"Tulajdonképpen a korábban megszüntetett közigazgatási államtitkári poszt utódját fogja betölteni. Fontos feladata lesz, hogy a ház ügyeit az előkészítéstől egészen a parlamenti szakasz végéig elvigye és segítségemre legyen abban, hogy a szükséges kormányzati és politikai egyeztetéseknek aktív tagja legyen" - fogalmazott Kákosy Csaba.

"Bőven van tennivalónk"

Dióssy Gábor azt mondta: a következő két évben minden energiáját az SZDSZ és a minisztérium terveinek megvalósítására szánja.

"Örömmel várom az előttünk álló feladatokat, hiszen mind az energetika, mind a közlekedés, mind az informatika, mind a gazdaságfejlesztés és a külgazdaság területén bőven van tennivalónk" - fogalmazott Dióssy Gábor.

Kákosy Csaba miniszter a hétfői sztrájkkal összefüggésben azt mondta: örül, hogy ilyen rövid volt a munkabeszüntetés. A sztrájk okozta veszteségekről még nem tudott mit mondani, az adatok összesítése valószínűleg később készül el.

A jelenlegi államtitkár, Garamhegyi Ábel szakállamtitkárként és külgazdaságért felelős kormánybiztosként dolgozik tovább a minisztériumban.

Újabb privatizációtól tart a Fidesz

Közben a Fidesz közölte: úgy tudják, az új gazdasági miniszter a Volán-társaságok eladására készül. A párt Dióssy Gábor kinevezésében az SZDSZ privatizációs szándékainak további erősödését látja.

Fónagy János képviselő emlékeztetett: az új államtitkárnak meghatározó szerepe volt a MÁV egyetlen nyereséges részlegének eladásában.

"A legkülönbozőbb elnevezések alatt, legyen az reform, korszerűsítés, gyakorlatilag az évtizedek, évszázadok alatt felhalmozott állami vagyon eladható, mozdítható elemeit adták el. Ezt a gazdaságpolitikát a Fidesz, ahogy eddig, úgy ezután sem támogatja" - hangsúlyozta Fónagy János.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást