Gyurcsány nem foglalkozott a kifogásokkal: aláírta a kinevezést

InfoRádió / MTI
2007. december 17. 19:15
Kinevezte a kormányfő a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatójának Laborc Sándort, aki eddig megbízott vezetőként irányította a szervezet munkáját.

Budai Bernadett kormányszóvivő tájékoztatása szerint Gyurcsány Ferenc azután döntött így, hogy a C-típusú átvilágítás nem állapított meg nemzetbiztonsági kockázatot Szilvásy György, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter jelöltjének kinevezésével összefüggésben.

Korábban a Fidesz és a KDNP is azt kérte a miniszterelnöktől, ne nevezze ki Laborc Sándort, mert kockázatosnak tartották, hogy a jelölt az egykori Szovjetunióban, az orosz állambiztonsági egyetemen végezte tanulmányait.

Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága november 23-ai zárt ülésén nem tartotta alkalmasnak Laborc Sándort a posztra, mivel a szavazáskor csak az MSZP támogatta, az SZDSZ tartózkodott.

Simicskó István, a nemzetbiztonsági bizottság kereszténydemokrata elnöke azt mondta: a miniszterelnök gyakorlatilag semmibe vette a parlamenti demokráciát, hiszen az elmúlt 17 évben példátlan módon úgy nevezte ki Laborc Sándort az NBH vezetőjének, hogy a jelöltet előzőleg nem találta alkalmasnak a nemzetbiztonsági bizottság a posztra.

Az ellenzéki politikus szerint Gyurcsány Ferenc ezzel a kinevezéssel az ország érdekeit is semmibe vette, mert a KGB-akadémiát végzett Laborc Sándor hátráltathatja a Magyarország iránti bizalom megerősödését a NATO szövetségi rendszerén belül.