"Ideje lenne fellépni a szélsőségesek ellen"

Infostart
2007. december 14. 19:48
Magyarországon a civil társadalomban nincs elég erő, hogy hatásosan fellépjen a szélsőségek ellen, de az sem tisztázott, hogy mit tekint a széles közösség szélsőségességnek - mondta az Inforádiónak Tamás Pál szociológus. A Szociológiai Intézet igazgatója szerint szükség lenne az ellenállásra.

A hazai civil társadalom olyan gyenge, hogy nincs ereje a szélsőségekkel szembeni ellenállásra - mondta az InfoRádiónak a Szociológiai Intézet igazgatója.

Tamás Pál úgy véli: ezek a laza csoportok legfeljebb tiltakozó nyilatkozatokat tesznek közzé, más, nagyobb energiaigényű akciókra ebben a miliőben nincs gyakorlati lehetőség.

A szociológus szerint a magyar értelmiség tiltakozását a 80-as évek végén, a 90-es évek idején manifesztumok kibocsátásában látta, ez nem volt ugyanis fáradságos, az utcára vonulás azonban magában hordozta a személyes kockázatot is.

"Ebből következően lett az aláírás a magyar ellenállás kizárólagos technikája" - mondta Tamás Pál.

Nem tudjuk, ki az ellenség

A Szociológiai Intézet igazgatója szerint azért is nagyon nehéz széles körű tiltakozó akciókat szervezni, mert abban sincsen konszenzus a társadalom tagjai között, hogy ki a szélsőséges és ki nem.

Magyarországon nincsenek olyan jól szervezett, kemény, biztos ítélettel rendelkező csoportok, amelyek a neofasisztákkal vagy szélsőséges jobboldali erőkkel szemben hajlandóak lennének önbíráskodásra - mondta a szociológus.

Tamás Pál hozzátette: a szervezetek azt várják, hogy az állam lép majd a szélsőségesek ellen.

A Szociológiai Intézet igazgatója kijelentette: itt lenne az ideje, hogy a most már nyíltan fasiszta jellegű jelszavakkal felvonuló és erőt demonstráló csoportokkal szemben megnyilvánuljon az ellenállás.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást