Negyedmilliárdot spórolnak a megszűnő pályamatricán

Infostart
2007. december 11. 18:19
Jövőre megszűnik az autópályadíj befizetését igazoló matrica, a benzinkutaknál már csak az ellenőrző szelvényt kapják meg az autósok - mondta el az InfoRádióban az Állami Autópálya Kezelő Zrt. szóvivője.

Winkler-Virág András közölte: január elsejétől nem kell kiragasztani az autópálya-matricát, mert azt felváltja az "e-matrica". Ha valaki benzinkútnál fizeti ki az autópálya-használat díját, akkor megkapja a blokkot, megnézi, hogy helytálló adatokat tartalmaz-e, majd aláírás után ezt a szelvényt teszi el.

Ez az Állami Autópálya Kezelőnek körülbelül 250 millió forintos megtakarítást jelent, ennyivel több marad az Útpénztárban, amit közutak fenntartására lehet fordítani - tette hozzá a szóvivő.

Winkler-Virág András beszámolt arról is, hogy a november végi adatok szerint az előző év azonos időszakához képest 25 százalékkal több matricát adtak el, mint tavaly, ami 38 százalékkal nagyobb bevételt eredményezett, bruttó 44,7 milliárd forintot.

Ennek oka az autópálya-használók számának növekedése, valamint a 2007-ben átadott 71 kilométer új sztráda.

A szóvivő korábban arról is beszélt, hogy egyre többen fizetik be az autópályadíjat SMS-ben vagy telefonon is, hiszen már nemcsak négynapos, hanem bármilyen "virtuális matricát" meg lehet vásárolni.

Jövőre újdonság lesz az is, hogy a motorosok egész évben vásárolhatnak virtuális négynapos autópályamatricát, amely fele annyiba kerül, mint az autósoké.

Hanganyag: Rezsek Gyõzõ


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást