Évtizedekig lappang és fertőz a Hepatitis

Infostart
2007. december 4. 17:12
Magyarországon a 35-65 éves aktív korosztályban a májbetegség a második vezető halálok - mondta az InfoRádiónak a Szent László Kórház főorvosa, a Májbetegekért Alapítvány kurátora. Makara Mihály hozzátette: ehhez hozzájárul a 30 évig is lappangó Hepatitis C vírus, amely fájdalom nélkül pusztítja el a májat és családon belül is terjed, holott vérvétellel kiszűrhető és gyógyítható.

A lakosságnak a fél százaléka szenved Hepatitis B és 0,3-05 százaléka C-fertőzésben, így összességében egy százalékos ezen vírusfertőzések gyakorisága - mondta az InfoRádiónak Makara Mihály.

A Szent László Kórház főorvosa hozzátette: 1992-93 óta szűrik a vért Magyarországon, és így vérátömlesztéssel azóta alig-alig fertőződött meg valaki. Egyre többen használnak azonban intravénás kábítószert, illetve tetováltatják magukat, ami viszont terjeszti a betegséget.

Sok esetben csak évtizedekkel később veszik észre a fertőzést, mire a máj már elpusztult - ilyenkor csak a szervátültetés segíthet, ez azonban a májbetegségek kezelésének nem gyakori és nem általános módja, nem is beszélve a költségekről.

"Ha azonban időben felfedezik a betegséget, 70-80 százalékos eséllyel kiirtjuk a vírust, a beteg meggyógyul, és nem fertőz tovább" - hangsúlyozta a Májbetegekért Alapítvány kurátora, aki azt is hozzátette, hogy szexuális úton például nem terhed a vírus, de közös eszközhasználattal igen.

Hanganyag: Torda Júlia


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást