Ma kezdődik az adventi időszak

Infostart
2007. december 2. 14:20
Az egyházi új év kezdete advent első vasárnapjával kezdődik. A keresztény kultúrkörben a december 25-ét, Jézus születésének napját megelőző négy hét az adventi időszak. Ilyenkor Krisztus születésének ünnepére készülnek a hívők. Sok családban ebben az időszakban kezdődik a böjt, az önmegtartóztató életmód is - mondta az InfoRádiónak Tomka Miklós vallásszociológus. Sándor Ildikó néprajzkutató kiemelte: az adventi időszakra sok jeles nap és babona is esik.

Vasárnap kezdődik az adventi időszak, amelynek során a keresztény egyházak tagjai a Jézus születésére emlékeztető karácsonyi ünnepre gyertyagyújtással és virrasztással készülnek elő. A virrasztás bibliai értelemben annyit jelent, mint várni a Krisztussal való találkozást, amely átvitt értelemben karácsony ünnepén történik meg. Erre a virrasztó várakozásra szólít fel advent első vasárnapja.

Az advent szó jelentése várakozás, előidő, várakozási idő - mondta az InfoRádiónak Tomka Miklós vallásszociológus.

Kifejtette: a kereszténység próbálja az évet aszerint beosztani, ahogyan Jézus története zajlott. Az advent Jézus várásának, míg a karácsony a születésének az ünnepe - tette hozzá.

Az advent a nagy várakozás időszaka, amelyben benne van a kicsit fájdalmas bizonytalanság, de az ígéret is - emelte ki Tomka Miklós.

A vallásszociológus közölte: az advent alapszíne a lila, de a koszorú négy gyertyája közül az egyik rózsaszín, mert egy vasárnap az örömé.

A böjtölő, önkorlátozó készület is hozzátartozik adventhez, ami után az ünnepen kitörő az öröm - emelte ki. Tomka Miklós kifejtette: a böjtölés advent első vasárnapjával kezdődik, ám ez alatt nemcsak élelemkorlátozást, hanem minden értelemben vett önkorlátozást kell érteni.

A családi adventi koszorú és gyertyagyújtás szokása nálunk az elmúlt néhány évben támadt fel újra, ami a rendszerváltás következménye - mondta a vallásszociológus.András-napig tartottak az őszi vígasságok, ezt követte az elcsendesedés, a karácsonyra való készülődés, ami az advent idejét jelenti - mondta Sándor Ildikó néprajzkutató.

Kifejtette: ezen időszakra jeles napok esnek, amelyekhez különböző babonák és hiedelmek is kapcsolódtak.

Voltak dologtiltó napok, időjárásjóslással is foglalkoztak, míg a lányok ólomöntéssel vagy gombócfőzéssel próbálták kideríteni, hogy kihez mennek férjhez - mondta a néprajzkutató. Hozzátette: ismét van érdeklődés ezen szokások iránt.

Az adventi időszakban a földművelési munkák befejeztével több idő volt a közös együttlétre - közölte Sándor Ildikó.

Vidéken az étkezési böjt csak december 24.-re vonatkozott, de a hangos vigalmakat, lakodalmakat és táncmulatságokat tiltották végig az adventi időszak alatt.

Hanganyag: Kálló Izabella


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Tomka Miklós
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Sándor Ildikó
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást