Petíció a kémiaórákért

Infostart
2007. november 28. 09:19
Néhány nap alatt csaknem kétezren írták alá azt a petíciót, amelyet a kémiaórák számának tervezett csökkentése ellen fogalmazott meg az ELTE Kémiai Intézete. A szaktárca szerint a kerettantervi rendelet tervezete nem kötelező az iskolák számára.

A kémiaórák számának csökkentése ésszerűtlen, ellentmondásos és társadalmilag káros - vélik a petíció aláírói, akik között pedagógusok, akadémikusok, szülők és egyetemi hallgatók is vannak - közölte Szalay Péter, az ELTE Kémiai Intézetének igazgatója.

Az aláírók szerint a közoktatási kerettanterv annyira kevés kémiaórával számol, hogy a diákoknak nem lenne elég idejük a kötelező tananyag elsajátítására.

Hozzáteszik, hogy az ország versenyképességének növelése érdekében égető szükség lenne több természettudományos képzettségű szakemberre. Ez a hiány a munkaképes korú generációk nyugdíjba vonulásával egyre nő, és a gazdasági fejlődés gátjává válik - figyelmeztetnek a petíció aláírói. Nincs az a módszertani megújulás és technológiai fejlesztés, ami képes lenne ellensúlyozni ezt a súlyos időhiányt - olvasható a dokumentumban.

Szerintük a tanároknak választaniuk kell majd: vagy rendesen megtanítják a kémiát, de akkor nem végeznek a tananyaggal az érettségiig, vagy csak a vizsgára koncentrálnak és megpróbálnak minden témakört érinteni.

Az oktatási tárca reagálásában kifejtette, hogy a kerettantervi rendelet tervezete nem kötelező az iskolák számára, tehát attól a helyi igényeik alapján eltérhetnek, s akár növelhetik is az óraszámi arányokat.

A minisztérium hangsúlyozza, hogy a tervezetben található gimnáziumi óratervi tábla már egy 2003-as rendeletben is szerepel, tehát szó sincs arról, hogy a tárca most kötelező jelleggel csökkenti az óraszámokat.

Hanganyag: Herczeg Zsolt


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást