A koalíció és a K.O.

InfoRádió / MTI
2007. november 28. 15:38
A Fidesz kétharmados többséget szerezne, ha most vasárnap lennének a parlamenti választások - olvasható a TÁRKI közvélemény-kutatásában.

"A biztos szavazó pártválasztókon belül a Fidesz támogatottsága jelenleg 67 százalékon áll, míg a szocialista párté ebben a hónapban 23 százalék" - áll a közleményben.

A TÁRKI novemberi pártpreferencia-kutatásai szerint csak a két nagy párt jutna be a parlamentbe. A biztos szavazó pártválasztók négy százaléka adná voksát az SZDSZ-re, kettő százaléka pedig az MDF-re.

Az előző hónaphoz képest nem történt jelentős változás a pártok támogatottságában.

Az 1.000 fő megkérdezésén alapuló, a 18 éves, vagy annál idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatás szerint a Fidesz támogatottsága a felnőtt lakosság körében stabil: júliusban 35, szeptemberben 34, októberben 33, míg novemberben 35 százalék volt. Az MSZP támogatói tábora a teljes lakosság körében jelenleg 13 százalék, szeptemberben 16, októberben pedig 15 százalék volt.

Egy "most vasárnapi választáson" a szavazásra jogosultak 54 százaléka venne részt biztosan. Szeptemberben ez az arány 50 százalék volt, októberben pedig 53.

A TÁRKI adatfelvétele 2007. november 9. és 21. között zajlott. Az egész népességre vonatkozó becsült arányok statisztikai hibája 95 százalékos megbízhatósággal nem több, mint 3,1 százalék.

A Medián november 21-én közzétett felmérése szerint a választani tudó biztos szavazók között a Fidesz népszerűsége 64 százalékon, az MSZP-é 26 százalékon áll.