Döntött a terézvárosi önkormányzat: átépíthető a Király u. 40

InfoRádió / MTI
2007. november 22. 21:01
Budapesten megszavazta a Király utca 40. szám alatti épület végleges adásvételi szerződését a VI. kerület képviselőtestülete. Az önkormányzat épülete előtt csütörtök délután több civil szervezet tiltakozott az ügyben.

Verók István, Terézváros polgármestere korábban azt mondta: az ügyben szakhatóságként eljáró Kulturális Örökségvédelmi Hivatallal egyeztetve úgy döntöttek, hogy az eredetileg Hild József irodája által tervezett épület homlokzata megmarad; a befektető így az eredeti terveit módosítva valósíthatja meg a beruházást.

A mintegy 4.000 négyzetméteres új ingatlanban mintegy 1.000 négyzetméteren alakíthatja ki a kerület a Szépkorúak Házának nevezett idősotthont.

Mezős Tamás, az örökségvédelmi hivatal elnöke hangsúlyozta: állásfoglalásuk még nem bontási engedély, az ugyanis az új tervek engedélyeztetési eljárásának részeként születhet meg.

A műemléki környezetben lévő Király utca 40. szám alatti épület lebontása ellen civil szervezetek 2005 óta tiltakoztak.

A tiltakozáshoz csatlakozott Bozóki András akkori kulturális tárcavezető és Demszky Gábor főpolgármester is. A bontást végül a Budapesti Törvényességi Felügyeleti Ügyészség 2006 februárjában leállíttatta.

A képviselő-testület ülése előtt civil szervezetek - többek közt a Kárpát Kommandó Bohóchadsereg, az Óvás Egyesület és a Levegő Munkacsoport - ismét tiltakoztak a Király utca 40. eladásán túl a Hunyadi téri és a Nagymező utcai mélygarázsépítés ellen.