Zoé Bárkája: "a csádi igazságszolgáltatás érti a dolgát"

InfoRádió / MTI
2007. november 6. 07:33
A csádi belügyminiszter szerint "sértés lenne" az afrikai országgal szemben, ha a Zoé Bárkája szervezet gyermekrablással vádolt tagjait Franciaországban állítanák bíróság elé.

Ahmat Mahamat Bachir csádi belügyminiszter a Le Parisien című francia napilapban megjelent nyilatkozatában leszögezte: a csádi igazságszolgáltatás "érti a dolgát".

Emlékeztetett arra, hogy amikor Franciaországban tartóztatnak le csádi állampolgárságú bűnözőket, nem szállítják őket haza.

"A bűntetteket Csádban követték el. Éppen ezért ezeknek a banditáknak az ügyét itt kell tárgyalni, és itt kell elítélni őket" - mondta a miniszter.

Az afrikai ország hatóságai október végén emberrablás és csalás vádjával vették őrizetbe a Zoé Bárkája nevű civil szervezet hat tagját, akik a háború dúlta szudáni Dárfúr tartományból akartak 103 gyermeket Franciaországba befogadó családokhoz szállítani.

Az ügyben a párizsi külügyminisztérium bűnügyi vizsgálatot kezdeményezett. Diplomáciai források szerint a gyermekeket 2.800 és 6.000 euró közötti összegért akarták örökbe adni.

A csádi hatóságok vasárnap szabadon bocsátottak három francia újságírót és négy spanyol légi utaskísérőt, akiket a gyermekrablási üggyel összefüggésben vettek őrizetbe.

Elengedésükről az egyik újságíró csádi ügyvédje számolt be, miután az afrikai országba érkezett Nicolas Sarkozy francia elnök, hogy a nyugati gyanúsítottak sorsáról tárgyaljon.

Az ügyben érintett többi francia és spanyol állampolgár továbbra is őrizetben marad.