"Hibás politikai kompromisszumot kötöttek a kormánypártok"

Infostart
2007. november 1. 08:01
Somody Imre üzletember fájlalja, hogy a kormánypártok a több-biztosítós modell kérdésében politikai kompromisszumot kötöttek, ráadásul hibásat. A Plusssz pezsgőtabletta gyártásáról elhíresült vállalkozó szerint az összes EU-fejlesztés regionális szinten várható.

A Heti Válasz Tölgyessy Péterrel készített interjút. A politikai elemző ebben kifejti: tizennyolc hónap elteltével sincsenek átfogó reformok. Így lassanként mégiscsak kitelhet Gyurcsány Ferenc ideje. Több fontos és néhány hasznos reformintézkedés azonban született. Ha jól működtetik, ilyen lehetne például az egyetemi tandíj. Ám az egészségügyben és sokfelé másutt is kifejezetten veszélyes úton halad a kormány. A miniszterelnök immár nem a kockázatos reformoktól, hanem inkább az EU pénzéből megvalósított fejlesztésektől reméli a jobbulást. Tölgyessy Péter ezt vérbeli kádári várakozásnak tartja. A Fideszről szólva a párt korábbi parlamenti képviselője elmondta: a népszavazási kezdeményezés "önmagában semmiképpen sem vezethet a kormány bukásához, de másfél évre elfoglaltságot és reményt ad a jobboldalnak". Orbán Viktor szerepéről szólva úgy vélte: "a váltásra alkalmas időpont mára elmúlt. Ma bizonyosnak látszik: a Fidesz régi elnökével megy neki a következő választásoknak".

A Figyelő Somody Imre üzletemberrel készített egy portréinterjút. A Plusssz pezsgőtablettától két éve másodszor is megvált, kivonult a veresegyházi Misszió Egészségügyi Központból és az életmód program kistérségi modellkísérletéből. Az üzleti hetilapnak azt mondta, idézem: "Amikor tudom, hogy nincsenek olyan eszközeink, amelyekkel valóban harcolni tudunk a multikkal, akkor én nem akarok versenyezni." Somody Imre fájlalja, hogy a kormánypártok a több-biztosítós modell kérdésében politikai kompromisszumot kötöttek, ráadásul hibásat. Nem hagyták meg az emberek választási jogát úgy, hogy regionális szinten legyen szétszedve az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, s a hét régióban egy-egy privát biztosító is társuljon mellé. Megjegyzi, hogy az összes EU-fejlesztés regionális szinten várható.

A HVG azt írja, hogy az elmúlt évtizedben tovább nőtt a szakadék az elmaradott és a fejlett kistérségek között. Az önkormányzati társulások esetenként mégis nagyobb fegyelmet fordítanak a kedvezményezett státusért folyó pozícióharcra, mint a fejlesztési programokra. A KSH tanácsosa Faluvégi Albert szerint a politikai nyomásgyakorlás veszélye miatt döntöttek úgy, hogy a rendszeresen gyűjtött elemi adatokból olyan mutatót képeznek, amely mindenféle szubjektivitást kiküszöböl. A legfrissebb kistérségi rangsor így összesen 32 adatból indul ki. Ezek alapján az élen a budaörsi, a dunakeszi és az érdi kistérség áll, míg az utolsó a sellyei, a bodrogközi és az abaúj-hegyközi.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást