KSH: kevesebb a születés, több a halál

InfoRádió / MTI
2007. október 29. 10:34
A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint csökkent a születések és nőtt a halálozások száma az év első nyolc hónapjában a tavalyi hasonló időszakhoz képest.

A Központi Statisztikai Hivatal azt közölte: az előzetes adatok szerint az év első nyolc hónapjában a tavalyi hasonló időszakhoz képest két és fél százalékkal kevesebb, 64.410 gyermek született.

A születésszám havonként jelentős ingadozásokat mutatott: januárban, februárban és májusban kismértékben meghaladta az előző évit, a többi öt hónapban viszont számottevően elmaradt attól.

Ennek következményeként az első nyolc hónapban mintegy 1.700-zal (2,6 százalékkal) kevesebb újszülött jött világra, mint egy évvel korábban.

Idén augusztusig 6,3 százalékkal nőtt a halálozások száma 2006 azonos időszakához képest. A házasságkötések száma az egy évvel korábbihoz viszonyítva több mint 8 százalékkal volt alacsonyabb.

A legtöbb házasságot a nyári hónapokban kötik, így feltűnő a július-augusztusi 11 százalékos csökkenés, azaz az előző év azonos hónapjaihoz képest 1.464-gyel kevesebb házasságkötés.

A gyorsjelentés szerint a népesség lélekszáma augusztus végén 10 millió 53 ezer fő volt.